Η ομιλία Γιόγιακα για το πολυνομοσχέδιο

"Πριν μερικές ημέρες, από τούτο εδώ το βήμα, είχα εκτιμήσει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει τα εχέγγυα για να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Γιατί...

· Ο ΕΝΦΙΑ, «κόκκινο πανί» για τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώνεται πλέον από το πρώτο ευρώ.

· Αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές στα εισοδήματα από ενοίκια. Η αύξηση αυτή είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα. Ναι, κύριοι συνάδελφοι, στα εισοδήματα για τα οποία η Κυβέρνηση θα επανέφερε το αφορολόγητο. Δεν ενδιαφέρει, μάλιστα, την Κυβέρνηση και τους πιστωτές εάν έχουν εισπραχθεί ή όχι. Άραγε αυτό το διαπραγματευτήκατε κύριοι της Κυβέρνησης;

· Μεγάλος χαμένος είναι και ο Τουρισμός, με την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και στις ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όσο κι αν ο κύριος Υπουργός πριν μας είπε ότι αυτές είναι υποχρεώσεις μας από τη ψήφιση του νομοσχεδίου της 13ης Αυγούστου με τους δανειστές μας.

· Με την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, η Κυβέρνηση δίνει μια πρόγευση – πικρή – της φοροεπιδρομής που έχει ετοιμάσει για τους αγρότες.

Να θυμίσω ότι έρχεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή ενώ καταργείται σταδιακά η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο, από μια Κυβέρνηση που δηλώνει «αριστερή», δεν είναι μόνο η εμμονή στους φόρους αλλά και οι συνέπειες συγκεκριμένων ρυθμίσεων στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Έτσι, η δωρεάν ή μειωμένη μετακίνηση ΑμεΑ, πολυτέκνων και φοιτητών με τις αστικές συγκοινωνίες βρίσκεται στον αέρα. Το θέμα της συνταξιοδότησης των ανασφάλιστων υπερηλίκων κι αυτό -μας είπε ο κύριος Υπουργός- θα επανέλθει τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο, όπου θα δούμε συνολικά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η

Κυβέρνηση, όμως, δε σταματά εκεί. Παίρνει πίσω και μέτρα που η ίδιε είχε ψηφίσει, που έδιναν ανάσα στην αγορά και ανακούφιζαν συσσωρευμένα βάρη: Ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ δεν θα μπορούν μετά την ψήφιση του νόμου να επιλέξουν προσωρινά χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ήταν μια διευκόλυνση που σύμφωνα με εκπροσώπους του Ταμείου και τους επαγγελματίες του κλάδου είχε αποδώσει. Και ενδεχομένως θα μπορούσε να επεκταθεί, αντί να καταργηθεί.

Επίσης, ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά χρωστούν έως 50.000 ευρώ στο Ταμείο δεν θα μπορούν στο εξής να συμψηφίζουν χρέη έως 25.000 ευρώ με μέρος της σύνταξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και μόνο από τα παραπάνω, είναι σαφές ότι το νομοθέτημα που συζητούμε έχει στοιχεία κοινωνικώς άδικα, αναποτελεσματικά και υφεσιακά. Όμως το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την Κυβέρνηση είναι ότι νομοθετεί με προχειρότητα. Δεν έχει σχέδιο. Δε διαβουλεύεται με τους φορείς.

Τελικά, δε φαίνεται να έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία είναι θετική σε διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σε ρυθμίσεις που συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση των τιμών υπέρ του καταναλωτή. Τέτοιες είναι οι διατάξεις για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και για την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων. Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη θωράκιση των εισπρακτικών μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης. Ομολογώ, ωστόσο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι περιμέναμε και περιμένουμε πιο τολμηρές αλλαγές.

Τομές που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού, για να έλθουν περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις. Για να δοθούν ευκαιρίες σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες.Να δημιουργηθούν νέες, σταθερές δουλειές, με αξιοπρεπείς συνθήκες.Και για να λειτουργήσει, επιτέλους ένα δίχτυ προστασίας γι’ αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Από αυτά θα κριθείτε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης! Γιατί αν δεν τολμήσετε, φοβάμαι ότι ο επόμενος λογαριασμός θα είναι ασήκωτος για τους Έλληνες και καταδικαστικός για τη χώρα.”

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!