Ρύπανση Καλαμά, 27 χρονια μετά… Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Το 1988, πριν 27 ολόκληρα χρόνια, Θεσπρωτοί πολίτες, με τη συμμετοχή και φορέων, οργάνωσαν με ενωτικό πνεύμα Επιτροπή Αγώνα και ξεσηκώθηκαν, ο ξεσηκωμός τους εκείνος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικός,...

Το 1988, πριν 27 ολόκληρα χρόνια, Θεσπρωτοί πολίτες, με τη συμμετοχή και φορέων, οργάνωσαν με ενωτικό πνεύμα Επιτροπή Αγώνα και ξεσηκώθηκαν, ο ξεσηκωμός τους εκείνος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικός, για να προστατεύσουν τον ποταμό Καλαμά από τη ρύπανση.

Οι κινητοποιήσεις περιελάμβαναν αποκλεισμούς σημείων (της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, του επαρχιακού δρόμου Ηγουμενίτσας-Παραμυθιάς, του λιμανιού), πορείες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, ενημερώσεις των κατοίκων στα χωριά κ.λπ. Ο ξεσηκωμός, που είχε μεγάλη διάρκεια και ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, προβλήθηκε από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και έλαβε πανελλήνια διάσταση. 27 χρόνια μετά η Πανελλήνια Κίνηση Πολιτών Καλαμάς ξαναμιλάει με την ίδια ακριβώς γλώσσα, κάνοντας λόγο για μετατροπή του ποταμού σε εστία περιβαλλοντικής απαξίωσης και καταστροφής της μεγάλης λεκάνης απορροής του αλλά και των γειτονικών προς αυτή περιοχών.

Και καλεί σε συστράτευση με στόχο την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος του ποταμιού, της φυσικής ομορφιάς, της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής, των τοπικών προϊόντων, των δυνατοτήτων αναψυχής και τουρισμού. Έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για μια ορθολογική, αειφορική διαχείριση, συμβατή με τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για έξοδο από τις σημερινές συνθήκες ερήμωσης, μαρασμού κι εγκατάλειψης όπου εξυπηρετούνται τα συμφέροντα κάποιων λίγων σε βάρος των πολλών και καταστρέφεται το ποτάμι.

Απο την Κάτοψη


In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!