Έκτακτη σύσκεψη σήμερα δημάρχων – περιφερειάρχη για να βρουν χώρους για την φιλοξενία προσφύγων

Με βασικό αντικείμενο την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την φιλοξενία προσφύγων, πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και με την συμμετοχή των δημάρχων...

Με βασικό αντικείμενο την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την φιλοξενία προσφύγων, πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και με την συμμετοχή των δημάρχων της Ηπείρου.

Η σύσκεψη έρχεται ουσιαστικά σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την Τρίτη ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας όπου και έγινε σαφές πως με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και το κλείσιμο, ουσιαστικά, των συνόρων στην Ειδομένη, θα γίνει ισοκατανομή προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τους Περιφερειάρχες να κατατεθούν άμεσα λίστες με χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν κέντρα φύλαξης προσφύγων. Σήμερα ο Περιφερειάρχης καλεί τους δημάρχους όλης της Ηπείρου, να γίνει καταγραφή χώρων και να κατατεθεί πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται από την Αθήνα και ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι πλέον θέμα χρόνου, το προσφυγικό να αγγίξει και την Ήπειρο, με την δημιουργία ενός, ίσως όμως και περισσοτέρων κέντρων φύλαξης.

Στην περιοχή υπάρχουν χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν για την στέγαση προσφύγων, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτό θα είναι ελεγχόμενο ούτε στον αριθμό των προσφύγων ούτε στην διάρκεια παραμονής και η ανησυχία είναι δικαιολογημένη.

Όπως και να έχει οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και το ζητούμενο είναι  αφενός το πρόσωπο αλληλεγγύης που πρέπει να δείξουμε, αφετέρου η οργάνωση, την οποία μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει. Kαι με δεδομένη την έλλειψη οργάνωσης, είμαστε αρνητικοί στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στη Παραμυθιά

In this article

Join the Conversation