O απολογισμός του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη

Κύριε Περιφερειάρχη, σεβαστό Προεδρείο κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αλλά και του κανονισμού λειτουργίας μας, κάθε χρόνο έχουμε την υποχρέωση...

Πλημμύρες, κατολισθήσεις, κατάρρευση οδικού δικτύου, αποκλεισμός οικισμών διακοπή υδροδότησης και ηλεκτρισμού και άλλα πολλά. Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες μας, ανταποκριθήκαμε σε πάρα πολύ καλό βαθμό στις απαιτήσεις της κατάστασης. Η Πολιτική Προστασία, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε Θεσπρωτίας σε άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, τους Δήμους της Θεσπρωτίας αλλά και ιδιώτες, έδωσαν άμεσες λύσεις προς ανακούφιση των πληγέντων. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ήταν αδύνατη η άμεση παρέμβαση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προγραμμάτισε τα έργα που έπρεπε να γίνουν και αποκαταστήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα (όπως παραδείγματος χάριν στο Δ.Δ Πετουσίου του Δήμου Σουλίου)

Δυστυχώς από το Αθηνοκεντρικό κράτος για όλα αυτά δεν λάβαμε ούτε ένα ευρώ οικονομικής ενίσχυσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Όπως πριν, έτσι και το 2015 σταθήκαμε δίπλα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, είτε σε προσβασιμότητα, είτε σε μετεγκατάσταση είτε σε λειτουργικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, με άμεση διάθεση των μηχανημάτων της Π.Ε Θεσπρωτίας με διανοίξεις δρόμων χαλικοστρώσεις, μεταφορά υλικών καθαρισμούς χειμάρρων, μονώσεις ομβροδε-ξαμενών και ότι χρειαζόταν για να διευκολύνουμε το έργο τους.

Σε συνεργασία με τους Δήμους της Θεσπρωτίας διαθέτουμε τα μηχανήματα μας με σωστό προγραμματισμό όπου και όταν μας ζητηθεί, γνωρίζοντας τα προβλήματα που και αυτοί αντιμετωπίζουν. Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τους Τ.Ο.Ε.Β της Θεσπρωτίας έχουμε προβεί σε διανοίξεις δρόμων εξυπηρέτησης των αγροτών, καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων που κάποιες εξ αυτών (Ανάκολη στα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας) είχαν να καθαριστούν πάνω από σαράντα χρόνια.

Με παρέμβασή μας καθαρίστηκε το λιμανάκι στην Ηγουμενίτσα σε συνεργασία με τους αλιείς και την Πελόρους (μη κυβερνητική οργάνωση) που αποτελείται από ερασιτέχνες δύτες, το οποίο είχε να καθαριστεί από τότε που κατασκευάστηκε. Επίσης τοποθετήσαμε περιμετρικό φωτισμό ο οποίος δεν Το 2015 δημοπρατήσαμε την βελτίωση βατότητας όλου του επαρχιακού δικτύου Φιλιατών. Αυτό κατέστη δυνατόν, με την χρησιμοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων από την έκπτωση που πετύχαμε στις δημοπρασίες. Επίσης δημοπρατήσαμε έργα για διαγραμμίσεις –ασφαλτοστρώσεις και στηθαίων ασφαλείας.

Όπως κάθε χρόνο προβήκαμε στους καθαρισμούς του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Π.Ε Θεσπρωτίας από την βλάστηση, προωθήσαμε τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, την καταπολέμηση κουνουπιών καθώς και όλα τα προγράμματα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Το 2015 δημοπρατήσαμε την Α΄φάση του έργου ψύξης θέρμανσης του κτιρίου της Π.Ε Θεσπρωτίας με γεωθερμία μέσω προγράμματος και είμαστε στη διαδικασία έγκρισης δημοπράτησης και της Β΄φάσης. Αυτό θα περιορίσει κατά τουλάχιστον 45% τα έξοδα σε πετρέλαιο και ρεύμα στο κτίριο της Π.Ε Θεσπρωτίας.

Σε άψογη συνεργασία με την Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε, τον Δήμο Σουλίου και της Αντιπεριφερειάρχη κας Καλογιάννη προωθήσαμε για έγκριση μελέτης και δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στα όρια του Δήμου Σουλίου με μεγάλη προοπτική έγκρισης. Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη κα Καλογιάννη, εκτός από την συνδρομή μας για τον Ηλεκτροφωτισμό ευθύνης της Π.Ε Θεσπρωτίας, αναλάβαμε την υποχρέωση για τον Δήμο Ηγουμενίτσας (Δημοτικός φωτισμός) προωθώντας σχετική πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΕΛΕΝΑ».

Για τον Δήμο Ηγουμενίτσας το διεκδικούμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Ολοκληρώσαμε Ευρωπαϊκά προγράμματα στις δράσεις του INTERREG Ελλάδα-Ιταλία, Ελλάδα-Αλβανία. Μέσω ενός εξ αυτών εγκαταστήσαμε βάσεις και ποδήλατα που μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες που θέλουν να κινούνται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης (από το λιμάνι προς την πόλη ή αλλού ) Είμαστε δε, σε διαβούλευση και εξεύρεση χρηματοδοτικής πρότασης, ώστε να φτάσουμε στα εκατό ποδήλατα από δέκα που προμηθευτήκαμε μέσω του προγράμματος.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου τον Δήμο Φιλιατών, τον Δήμο Σουλίου και τον Δήμο Ηγουμενίτσης προωθήσαμε τις διαδικασίες για τα έργα αποχέτευσής τους.Η αποχέτευση των Φιλιατών ήδη κατασκευάζεται, του Δήμου Σουλίου ολοκληρώθηκε η δημοπρασία και του Δήμου Ηγουμενίτσας εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Πραγματοποιήσαμε πολλές παρεμβάσεις με καθαρισμούς εκβαθύνσεις, δημιουργία πρανών με ογκόλιθους και άλλα για να αμβλύνουμε τα προβλήματα που δημιουργεί ο ποταμός Καλαμάς με τις υπερχειλίσεις. Ακόμη και η λειτουργία των θυροφραγμάτων είναι πλέον καθαρά υπόθεσή μου και δεν υπόκειται στις ορέξεις του πρώην χειριστή αυτών. Ανοίγουν και κλείνουν με εντολή μου. Μετά απο συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη έχουμε συντάξει μελέτη προστασίας των πρανών του ποταμού Καλαμά ύψους ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων, αλλά θεωρώ ότι δεν είμαστε σε προτεραιότητα χρηματοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία.

Για συντομία του χρόνου οφείλω να κλείσω κάπου εδώ τον απολογισμό μου, προσθέτοντας μόνον ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες , το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα, τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και τους Υπηρεσιακούς παράγοντες για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα.

Ευχαριστώ

Θωμάς Γ. Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Θεσπρωτίας
In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!