Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία την Τρίτη της Διακαινησίμου στην Ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Παγανιών

Στις 3 Μαΐου 2016, Τρίτη της Διακαινησίμου, θα τελεσθεί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Παγανιών. Διακαινησίμου λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του...

Στις 3 Μαΐου 2016, Τρίτη της Διακαινησίμου, θα τελεσθεί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Παγανιών.

Διακαινησίμου λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την Κυριακή του Θωμά ή Αντίπασχα.

Πήρε αυτή την ονομασία, επειδή άρχιζε η περίοδος πνευματικής αναγέννησης και ανακαίνισης για τους πιστούς, που είχαν βαπτισθεί τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, οι νεοβαπτισθέντες φορούσαν λευκά ενδύματα, εξ’ ου και «Λευκή Εβδομάς». Την Εβδομάδα της Διακαινησίμου επιτρέπεται η «κατάλυσις εις πάντα» (επιτρέπεται κάθε είδους τροφή), ενώ κατά τους παλαιότερους χρόνους απαγορεύονταν η εργασία και τα δημόσια θεάματα (ιπποδρομίες κ.λ.π.) καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Στο Βυζάντιο, ο εορτασμός ήταν λαμπρός και μεγαλοπρεπής. Ο αυτοκράτωρ καλούσε σε γεύμα τους φτωχούς, ενώ την Πέμπτη της Διακαινησίμου εδέχετο τον κλήρο και πρόσφερε γεύμα στον Πατριάρχη. Επίσης, τις μέρες αυτές ο ανώτατος άρχων απέλυε από τις φυλακές τους κατάδικους για ελαφρά εγκλήματα.

In this article

Join the Conversation