H εισαγωγική ομιλία του Ερρίκου Μιτσιώνη στην εκδήλωση της δημοκρατικής συμπαράταξης

Συντρόφισσες, σύντροφοι, φίλες και φίλοι, Σας καλοσωρίζω στη σημερινή πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας . Θέλω επίσης να καλωσορίσω από το...

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής συμπαράταξης για την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας στα Κεντροαριστερά του Πολιτικού συστήματος με σκοπό τη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαίου στην Αθήνα ( ΣΕΦ –αιθουσα Μελίνα Μερκούρη ) .

Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη να συσπειρωθεί ο χώρος σε ένα νέο φρέσκο πολιτικό σχήμα έτσι ώστε μια καινούργια ελπίδα να αρχίσει σιγά-σιγά να γεννιέται στις καρδιές των Ελλήνων. Θέλουμε ένα φορέα που θα εκφράζει με καθαρό λόγο την Κεντροαριστερά συνέχεια της μακράς πορείας που χάραξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, και ο Ανδρέας Παπανδρέου, και της νέας, που χαράζεται από την Φώφη Γεννηματά, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τις Κινήσεις Πολιτών,το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, τους Μεταρρυθμιστές του Λυκούδη και άλλους, που θα αναδείξουν μια καινούργια δημιουργική δύναμη με ανθρώπινο πρόσωπο.

Μια δύναμη υπεύθυνη και όχι δημαγωγική, μια δύναμη με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και όχι την ανεξέλεγκτη λειτουργία της Αγοράς και την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους. Αυτές τις αρχές υπηρέτησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις της Κεντροαριστεράς! Aυτές τις αξίες που σημαδεύτηκαν από τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, σε Υγεία σε Κοινωνικό κράτος, σε Εθνική συμφιλίωση, και σε αποκέντρωση που συνοδεύτηκαν από περιόδους κοινωνικής ευημερίας και πατριωτικής υπερηφάνειας. Βεβαίως έγιναν και λάθη!

Διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων και ενέργειες που τις γέννησε το σύστημα και παρέσυραν κάποιους, οι οποίοι πρόδωσαν τις δημοκρατικές καταβολές τους και τους αγώνες, παρασύροντας την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη στο χείλος της εξαφάνισης. Όμως η Κεντροαριστερά δεν χάθηκε! Οι παρακαταθήκες που άφησαν στελέχη όπως ο Γιώργος Γεννηματάς, o Λεωνίδας Κύρκος , ο Αντώνης Τρίτσης, ο Πέτρος Μώραλης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αναστάσιος Πεπονής, ο Γιάννης Μπανιάς, ο Απόστολος Κακλαμάνης και τόσοι άλλοι έγιναν η πυξίδα που καθορίζει την πορεία των Νέων Στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που άρχισε σιγά, αλλά σταθερά, να κερδίζει την Ελληνική Κοινωνία, έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος και έχοντας κρατήσει μόνο τα θετικά στοιχεία προσώπων και πολιτικών της Κεντροαριστεράς, καθαρίζοντας σιγά-σιγά τα κόμματα που την συνιστούν από ότι φθαρμένο υπάρχει. Μπροστά σε αυτή την Πολιτική Αναγέννηση το σύστημα άρχισε να ταράσσεται!

Τα Μ.Μ.Ε., προσπαθώντας να συντηρήσουν την αποστροφή των πολιτών στη πολιτική, προβάλουν Κόμματα και προσωπικότητες σε στιλ Βασίλη Λεβέντη. Η Ν.Δ. προσπαθεί να πείσει για το ανύπαρκτο Λαϊκό της προφίλ και να κάνει άνοιγμα προς το κέντρο μέσα όμως από τη υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών ,υποτασσόμενη πλήρως στους κανόνες των αγορών, δέσμια των επιταγών του Μεγάλου Κεφαλαίου , που δεν συνάδουν με τις πολιτικές του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο .

Είναι επίσης η ΝΔ εγκλωβισμένη στις πολιτικές που διαμορφώνονται από Άκρως Δεξιά στοιχεία όπως οι Βορίδης και Γεωργιάδης.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να διατηρήσει την εξουσία που απέκτησε με τις ψήφους των ψηφοφόρων που ανέμεναν μια νέα Πολιτική Αλλαγή με την ελπίδα ο Σύριζα να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του , κάνοντας την μεγαλύτερη μεταπολιτευτική πολιτική απάτη – κωλοτούμπα , και διαψεύδοντας πλέον και την τελευταία ελπίδα των πολιτών για έξοδο από την κρίση , διακηρύττει ότι στηρίζοντας Δημοκρατική Συμπαράταξη ρίχνουμε νερό στο νερόμυλο της Δεξιάς… Μια Πολιτική Απάτη χειρότερη από την πρώτη!

Τα πράγματα είναι απλά! Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μια καινούργια πολιτική δύναμη με ανθρώπινο πρόσωπο που γεννήθηκε από την απόφαση των Φιλοευρωπαϊκών Αριστερών Κομμάτων ,κινήσεων και προσωπικοτήτων , που ένιωσαν την ανάγκη επανασύστασης της μεγάλης Κεντροαριστερής παράταξης, έχοντας την εμπειρία και κρατώντας μόνο τα θετικά στοιχεία από το παρελθόν, διδασκόμενοι από τα λάθη ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Δεν έχει ουδεμία σχέση με τη Δεξιά, με όποιο προσωπείο και αν είναι ενδεδυμένη, δεν μπορεί να συνυπάρξει με τον δημαγωγικό και αναξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παλεύει για να συσπειρώσει και πάλι τον Δημοκρατικό Χώρο καλώντας τους Κεντροαριστερούς πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

In this article

Join the Conversation