Το κουτσομπολιό πολλοί λάτρεψαν, τον κουτσομπόλη ουδείς…

Κουτσομπόλης – Ένας κυρίαρχος τύπος στην ελληνική κοινωνία O κάθε κουτσομπόλης βρίσκεται συχνά ή και μόνιμα ανάμεσά μας. Να τον φοβόμαστε γιατι είναι και φλύαρος και δεν έχει...

Κουτσομπόλης – Ένας κυρίαρχος τύπος στην ελληνική κοινωνία

O κάθε κουτσομπόλης βρίσκεται συχνά ή και μόνιμα ανάμεσά μας. Να τον φοβόμαστε γιατι είναι και φλύαρος και δεν έχει και εχεμύθεια Είναι μάλλον άνθρωπος επιπόλαιος, που δε βασανίζει σχεδόν καθόλου ότι ακούει. Ελαφρά τη καρδία, όπως λέμε, σχολιάζει το χαρακτήρα, τον τρόπο σκέψης, την ιδεολογία, πτώσεις και λάθη ανθρώπων κάθε τάξεως και μεταφέρει γεγονότα από τον ένα στον άλλο, διογκωμένα ως επί το πλείστον κάθε φορά, και μάλιστα, αφού αποσπάσει την υπόσχεση απ΄το γείτονα ή το φίλο ότι δε θα τα πει πουθενά.

Ωστόσο πρώτος ο κουτσομπόλης θα παρασπονδήσει. Τρέχει με το τηλέφωνο ή την επίσκεψη στο σπίτι ή το μαγαζί του φίλου του ή του γείτονα να προλάβει πρώτος να τα πει, για να απολαύσει το ξάφνιασμα ή τη συγκίνηση αυτού που θα τ΄ακούσει. Και δε μεταφέρει τα γεγονότα ή τα σχόλια μόνο. Εκφράζει και τα συναισθήματα της συμπάθειας δήθεν για τον “άτυχο” που κουτσομπολεύει, για να φιμώσει έτσι τη συνείδησή του που θα τον ενοχλήσει.

Για να προλάβει δε και τυχόν κακό χαρακτηρισμό του απ΄όσους τον ανέχονται ή και τον αποδέχονται, σταυροκοπιέται κιόλας επικαλούμενος και την Παναγία γι΄αυτό που κάνει και δηλώνει ότι δεν έχει κακή πρόθεση.

Το άλλο είδος κουτσομπόλη είναι ο αγράμματος (και με την έννοια της ακαδημαϊκής μόρφωσης και με την γενικότερη έννοια) υπερόπτης και εμπαθής και συνοδεύει την είδηση με αφορισμούς και κακούς χαρακτηρισμούς για το άτομο που κρίνει. Το κάνει συνειδητά και δημιουργεί θόρυβο γύρω από το όνομα του συνανθρώπου του, είτε επειδή τον ζηλοφθονεί ή γιατί δε συμπαθεί το χαρακτήρα του ή επειδή κάποτε τον έβλαψε

Έχει εύκολη την κατάρα. Προτείνει μάλιστα άλλες φορές και την τιμωρία που θα έπρεπε να έχει ο σχολιαζόμενος κι απορεί πώς δεν έριξε ακόμα ο Θεός “φωτιά να τον κάψεΙ”. Αντικαθιστά με λίγα λόγια την κρίση του Θεού και μάλιστα κρίνει και τον ίδιο το Θεό, που δεν άνοιξε τη γη να καταπιεί το λεγάμενο, θεωρώντας πάντα ότι ο ίδιος δε θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί στη θέση του.

Στόχος είναι μόνο το πως θα κάνει κακό. Βέβαια όλοι οι άνθρωποι των έχουν καταλάβει, ωστόσο ο όπως πάντα ο ίδιος δεν καταλαβαίνει πως τον έχουν πάρει γραμμη… Ίσα ίσα που πιστεύει πως είναι ο γαματος που τον γουστάρουν όλοι γιατί τους λέει τα κουτσομπολιά.

Έγραφε κάποια στιγμή η εφημερίδα το βήμα:

«Μου το ΄πε ένα πουλάκι!» ήταν η καθιερωμένη ατάκα που συνόδευε κάθε λογής κουτσομπολιό Μεγαλώνοντας, το εν λόγω πουλάκι συνέχισε να τελεί χρέη… αποδιοπομπαίου τράγου, καθώς το κουτσομπολιό πολλοί λάτρεψαν, τον κουτσομπόλη ουδείς. Χωρίς να κομπάζει ότι ανακάλυψε την πυρίτιδα, το γερμανικό Ινστιτούτο ερευνών Μαξ Πλανκ, με έδρα το Βερολίνο μελετησε τα ειδη των κουτσομποληδων.

Ο χειρότερος κουτσομπόλης είναι ο φθονερός, αυτός που διαδίδει φήμες για κάποιον με μοναδική πρόθεση να τον βλάψει ή να τον εκδικηθεί για κάτι που του έχει κάνει.
Ο μυθομανής, είναι εκείνος που καλύπτει τα όποια ελλείμματα του δημιουργεί η βαρετή πραγματικότητα με ιστορίες που θα μπορούσαν να διασκεδάσουν τον ίδιο και τους άλλους.
Ο ανασφαλής, είναι εκείνος που είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να τραβήξει την προσοχή, ακόμη και με το να δημιουργήσει ιστορίες για κάποιον που γνωρίζει ελάχιστα ή και καθόλου.
Και τέλος, ο αφελής, ο οποίος αναπαράγει ιστορίες που έχει ακούσει με τον πιο φυσικό τρόπο, καταλήγοντας να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κύκλο των άμεσα ενδιαφερομένων.

Πως βάζει μυαλό ο κουτσομπόλης; Μόνο με δημόσιο ξεφτίλισμα…
In this article

Join the Conversation