Νήπια στα βήματα του Edward Lear

Μια πρωτότυπη εργασία υλοποίησαν τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς. Σκοπός ήταν να βρεθούν στα σημεία από τα οποία ζωγράφιζε το 1849 την Παραμυθιά, ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας...

Μια πρωτότυπη εργασία υλοποίησαν τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς.

Σκοπός ήταν να βρεθούν στα σημεία από τα οποία ζωγράφιζε το 1849 την Παραμυθιά, ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας και ζωγράφος, Edward Lear.

Ετσι με την συνοδεία νηπιαγωγών και γονέων και με τα μολύβια στο χέρι βρέθηκαν στον κάμπο Παραμυθιάς και σκιτσάρισαν το ίδιο τοπιού ως άλλοι Edward Lears

Σε ηλικία 37 χρονών, ο γνωστός ζωγράφος βρέθηκε στην Παραμυθιά τον Μάιο του 1849 και αποτύπωσε την περιοχή σε μοναδικές υδατογραφίες, η οποίες βρίσκονται στην βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστήμιου Harvard καθώς και στην Γεννάδειο βιβλιοθήκη. Στο σύνολο των γνωστών, μέχρι σήμερα, έργων του Lear για την περιοχή συγκαταλέγονται περισσότερα από 40 σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και ελαιογραφίες, που ζωντανεύουν με φωτογραφική λεπτομέρεια και ποιητική διάθεση τους τόπους που τόσο πολύ μάγεψαν τον ευαίσθητο βικτωριανό καλλιτέχνη.

Μοναδικές απεικονίσεις της Παραμυθιάς, του Σουλίου, των Φιλιατών, του Μαργαριτίου, της Πάργας, τοπίων δίπλα στον Καλαμά, τον Αχέροντα τον κοκκυτό, αλλά και κατοίκων με φορεσιές της εποχής μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο προσφέροντας, σαν ένα περιηγητικό αφήγημα, πολύτιμες πληροφορίες για μια Θεσπρωτία που χάθηκε για πάντα.

Γεννήθηκε στο Χάιγκεϊτ, κοντά στην πόλη του Λονδίνου και υπήρξε το νεότερο από τα 21 παιδιά του χρηματιστή Τζερεμάια Λίαρ (1788-1833) και της Αν Κλαρκ Σκέριτ (1766-1844).

Εργάστηκε στο Βρετανικό Μουσείο, όπου φιλοτέχνησε σχέδια πτηνών, συνεργαζόμενος με τον ορνιθολόγο Τζον Γκουλντ, με τον οποίο ταξίδεψε στο Άμστερνταμ, στο Ρότερνταμ, στη Βέρνη και στο Βερολίνο. Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Λίαρ υπέφερε από επιληψία και κατάθλιψη, ενώ στο τέλος της ζωής του αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με την όρασή του. Υπήρξε δεινός ταξιδευτής, με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία, την Παλαιστίνη, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Ινδία να αποτελούν μερικούς από τους πολυάριθμους σταθμούς των περιπλανήσεών του. Για πολλά έτη έζησε στην Κέρκυρα. Φιλοτέχνησε πολλές τοπιογραφίες, κυρίως υδατογραφίες, καθώς και τοπογραφικά σχέδια υψηλής ακρίβειας, καταγράφοντας τις περιπλανήσεις του και εκδίδοντας ταξιδιωτικά κείμενα.

Ως ζωγράφος, φαίνεται πως έχαιρε εκτίμησης, ενώ υπήρξε δάσκαλος της βασίλισσας Βικτωρίας για σύντομο χρονικό διάστημα, από την οποία πληροφορούμαστε πως ο Λίαρ ήταν εξαιρετικός στη διδασκαλία του. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου πέθανε τον Ιανουάριο του 1888.

Θυμηθειτε έργα απο την περιοχή της Παραμυθιάς:

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/images/stories/banner_kath_giorgos_raptis_a.jpg

In this article

Join the Conversation