To KKE Παραμυθιάς για τις χτεσινές εκδηλώσεις μνήμης των μαχητών του ΔΣΕ

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους δεκάδες συμπολίτες μας από την Παραμυθιά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουλίου που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις προς τιμήν των μαχητών και των...

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους δεκάδες συμπολίτες μας από την Παραμυθιά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουλίου που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις προς τιμήν των μαχητών και των μαχητριών της 8ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που πολέμησαν στη Μουργκάνα Θεσπρωτίας

Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνουμε στους μαχητές και τις μαχήτριες αλλά και στους απογόνους αυτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, έστω κι αν κάποιοι λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας με τη φυσική τους παρουσία. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στα μέλη αλλά και τους φίλους τους ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βοήθησαν στη συλλογή, καταγραφή και επεξεργασία αρχειακού και ιστορικού υλικού σχετικά με τη δράση του ΔΣΕ στη Θεσπρωτία.

Μια δουλειά που δεν σταματά εδώ αλλά φιλοδοξούμε να της δώσουμε πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Από το πρωί της Κυριακής, άνθρωποι κάθε ηλικίας και απο όλους τους νομούς της περιοχής κατέφθασαν με πούλμαν στο χωριό Τσαμαντάς. Από εκεί, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συγκροτήθηκαν σε μια μεγάλη πορεία που προχώρησε ανεβαίνοντας στο ορεινό όγκο της Μουργκάνας, ως το ύψωμα Σταρόδα, απέναντι από την Ταβέρα. Σταρόδα και Ταβέρα ήταν υψώματα άμεσα συνδεδεμένα με τις μάχες της 8ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, στη μνήμη των μαχητών της οποίας τοποθετήθηκε, στα πλαίσια της εκδήλωσης, τιμητική πλάκα στη Σταρόδα.

Πάνω στο ύψωμα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και ακολούθησε μια συγκλονιστική μαρτυρία, μια αφήγηση ζωντανή και συγκινητική από τον Βαγγέλη Πλιάκο, επιζώντα μαχητή του ΔΣΕ που πήρε μέρος στις μάχες στη Μουργκάνα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση επέστρεψαν στον Τσαμαντά, όπου και πραγματοποιήθηκε μουσικό-αφηγηματικό δρώμενο, βασισμένο κατά κύριο λόγο στο βιβλίο του Δ. Χατζή «Μουργκάνα», με τη συνοδεία αντάρτικων τραγουδιών.

Στη συνέχεια, στο ίδιο μέρος πραγματοποιήθηκε λαϊκό γλέντι. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στους Φιλιάτες ενώ τα βράδυ έγινε μεγάλη πορεία, συγκέντρωση και μουσική εκδήλωση στην πόλη της Ηγουμενίτσας με το σύνθημα «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά» να αντηχεί στην Ηγουμενίτσα από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, που έφτασαν από όλες της γωνιές της Ηπείρου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας.

In this article

Join the Conversation