Στα όρια της σύρραξης Δήμοι και Περιφέρεια και στο… βάθος τα σκουπίδια Κέρκυρας και Λευκάδας

Η αντιπαράθεση που υποβόσκει μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμων, έγινε ολοφάνερη στη Σύνοδο Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, που πραγματοποιείται στα Γιάννινα. Και πεδίο της αντιπαράθεσης αυτής, δεν είναι άλλο...

Η αντιπαράθεση που υποβόσκει μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμων, έγινε ολοφάνερη στη Σύνοδο Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, που πραγματοποιείται στα Γιάννινα. Και πεδίο της αντιπαράθεσης αυτής, δεν είναι άλλο από την μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας αλλά και της Κέρκυρας στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.

Οι πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ αρχικά είπαν όχι στην προ ημερών συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, όχι που σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε και με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων. Φαίνεται όμως ότι η Περιφέρεια, χωρίς να το διατυπώνει δημόσια, έχει διαφορετική θέση, ενδεχομένως δε να την έχει διαβιβάσει και στην Κυβέρνηση. Έτσι άλλωστε ερμηνεύεται από πολλούς το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί, μετά τα «ήξεις αφήξεις», υπογράφουν με διαδικασίες fast track όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Τη Σύνοδο των Φορέων σηματοδότησαν τρία γεγονότα:

– Η απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Ο κ. Τσιρώνης περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, όμως δεν ήρθε ποτέ… Επισήμως δεν δόθηκε καμία εξήγηση, όμως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι μετά τις δηλώσεις, κατά το παρελθόν, για ακύρωση των εργοστασίων μέσω ΣΔΙΤ, σήμερα θα ήταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και θα έπρεπε δημόσια να δώσει μία καλή δικαιολογία για την αναντιστοιχία έργων και πράξεων.

– Η απουσία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος με γραπτή του δήλωση το απόγευμα της Τετάρτης είχε πετάξει το γάντι προς τους αυτοδιοικητικούς του πρώτου βαθμού αναφέροντας ότι «ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη διαδρομή, που οδηγεί όμως πάντα σε αδιέξοδα. Τα παραδείγματα είναι πολλά, τα βιώσαμε στο παρελθόν, τα βλέπουμε σήμερα και γύρω μας».

– Οι ευθείες βολές εναντίον αυτοδιοικητικών που άφησε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία χαιρέτισε τις εργασίες της Συνόδου. Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα η κ. Καλογιάννη ανέφερε: «Σήμερα, ως ίδιον της φυλής μας, ορισμένοι με ονομαστική μεν ιδιότητα, αλλά σε λειτουργική δε απραξία, επί των θεμάτων της διαχείρισης αποβλήτων, νομίζουν ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται, κατά το δοκούν, τις αποκτηθείσες, με δημόσιο κόστος, υποδομές. Δεν επιζητούν την επίλυση των θεμάτων, αλλά αποβλέπουν στη διατήρηση μιας ατέρμονης διαχείρισης διαδικασίας για την επίλυση τους, έτσι για να έχουν δημόσιο λόγο και προσωπικό πολιτικό έρεισμα. Άλλωστε, από τότε που η παραγωγή έργου έχασε την ουσία της, υποκαταστάθηκε από την παρουσία και εμφάνιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπου, ο πολίτης ακούει οποιονδήποτε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, χρησιμοποιώντας τυχαία δεδομένα και μεγέθη, απλώς για να φαίνεται, ΑΡΑ, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι οι βολές της απευθύνονταν πρώτα και κύρια στον Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Στάθη Γιαννούλη, ο οποίος δημόσια είχε δηλώσει ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν τα απορρίμματα των νησιών στην Ήπειρο.

Από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν δόθηκε απάντηση, καθώς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μη ενημερωμένος προφανώς για το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο της Ηπείρου, περιορίστηκε σε μία γενικόλογη τοποθέτηση. Το ίδιο είχε πράξει νωρίτερα και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος σχετικά με το μείζον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Λευκάδα, είπε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αλληλέγγυα αλλά οφείλουν και τα υπουργεία να συνδράμουν και να δίνουν λύσεις.

Απο το epiruspost.gr

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!