Προς χρηματοδότηση το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Τον δρόμο της χρηματοδότησης παίρνει το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά την συζήτηση της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, με την συζήτηση βέβαια...

Τον δρόμο της χρηματοδότησης παίρνει το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά την συζήτηση της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, με την συζήτηση βέβαια να μονοπωλεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου ως έχει με το ένα κύτταρο, σύμφωνα με όλες τους υπολογισμούς, έχει μάξιμουμ ζωής ακόμα 18 μήνες. Αυτό μάλιστα ανέφερε και η ίδια η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕΡΤ. Οπότε αναμένεται να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, ακόμα και στην περίπτωση που εγκριθεί η χρηματοδότηση του νέου κυττάρου και οι εργασίες αρχίσουν άμεσα.

Βέβαια οι κάτοικοι της περιοχής έχουν “καεί από τον χυλό και φυσούν και το γιαούρτι” με δεδομένα τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ, με αποκορύφωμα την διαφυγή λυμάτων κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες με τις μεγάλες βροχωπτώσεις.

Οσον αφορά το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, μετά την υποκατάσταση αναδόχου, η Περιφέρεια Ηπείρου, προχώρησε σε αναθεώρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς ο νέος προσωρινός ανάδοχος, προτείνει μια διαφορετική τεχνολογία αλλά και την παραγωγή ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση αναδόχου, έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κόστους για τα απορρίμματα, το οποίο θα φτάνει στα 40,9 ευρώ τον τόνο. Ο σχεδιασμός με προυπολογισμό 100,9 εκατομμύρια μέχρι και το 2020, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, για τους οποίους υπάρχει νομική δέσμευση χρηματοδότησης, την Μονάδα ΑΣΑ. Επίσης έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση η Μονάδα Κομποστοποίησης στην Άρτα, ενώ πρόκειται άμεσα να υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση για τα Πράσινα Σημεία (green points) των Δήμων Ιωαννίνων – Άρτας – Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Επίσης θα υποβληθει από την Περιφέρεια Ηπείρου για χρηματοδότηση η Μονάδα Κομποστοποίησης Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας όπως και η χρηματοδότηση για την επέκταση του δεύτερου κυττάρου των ΧΥΤΑ Ελληνικού

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για να λυθούν προβλήματα που χρόνιζαν ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα και την Λευκάδα, σημειώνοντας ότι για την δεύτερη, θα μπορούσε το θέμα να εξεταστεί.

Η Όλγα Γεροβασίλη, άσκησε κριτική στις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης εν τέλει όμως συντάχθηκε με την πρόταση αναθεώρησης, πράγμα με το οποίο διαφώνησε ο κ. Βασίλης Τσίκαρης, ως προς το σκέλος του εργοστασίου.

«Δούλεψε πολύς κόσμος για να είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Κάναμε μια διαδικασία ανοιχτή, διεθνή για το διαγωνισμό για το εργοστάσιο. Είναι ηθική υποχρέωσή μας να κινηθούμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και το κάναμε με δημόσιο διαγωνισμό με βάση το συμφέρον του τόπου. Η Περιφέρεια Ηπείρου και στο θέμα των σκουπιδιών, με τη συνεργασία όλων, είναι πρωτοπόρα. Αφού τα καταφέραμε με τους ΧΑΔΑ και τις χωματερές να μην πέσει ούτε ένα πρόστιμο στην Ήπειρο, θα τα καταφέρουμε και στα νέα δεδομένα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με το κλείσιμο της συνεδρίασης.

In this article

Join the Conversation