Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών, ανάμεσά τους και βρέφος 1 χρόνου

Σε μια σεμνή τελετή τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών, ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου! Έγινε τρισάγιο στο καιλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς...

Σε μια σεμνή τελετή τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών, ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου!

Έγινε τρισάγιο στο καιλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Βαρδακώστα Παραμυθιάς, ενώ μίλησε συγκινητικά και τεκμηριωμένα, με απλότητα και ήθος, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Δονάτος Πασχάλης.

Τα 12 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.

Οι εκτελεσθέντες Οσιδινιάτες, στις 23 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο καλλιμάρμαρο μνημείο, που έστησε το 1984 από την Αδελφότητα Οσδίνας, είναι:

Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Ιωάνν. Λάμπρου (Θεοδώρου), ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη μαθήτρια Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη μαθήτρια Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη μαθήτρια Σταματία Δημ. Νικολάου.

H.M

In this article

Join the Conversation