Δανιήλ. Ο γιός του Πασά Παραμυθιάς που αλλαξοπίστησε και ίδρυσε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα Κέρκυρας

O Άγιος Αναστάσιος ο εκ Παραμυθίας, ο μεγάλος Πατέρας της εκκλησίας μας, ειχε σημαντικό βίο με πολλά σημεία αναφοράς, ωστόσο σήμερα θα μείνουμε σε μια άγνωστη πτυχή. Είναι από...

Μετά την παρέλευση αρκετών ετών ο Δημήτριος γίνεται μοναχός με το όνομα Δανιήλ και βρίσκεται στην Κέρκυρα. Βρίσκει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μετά από όραμα, και ιδρύει την γνωστή μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στα δυτικά της Κέρκυρας ανάμεσα από τα από τα χωριά Πέλεκας  και Βάτος.

Σήμερα στο μοναστήρι υπηρετεί ένας νέος στην ηλικία αλλά και στις ιδέες μοναχός, που κατα σύμπτωση ονομάζεται και αυτος Δανιήλ, του οποίου όνειρο αλλά και καθημερινός αγώνας είναι να σβήσει τα σημάδια που άφησε ο χρόνος στην Μονή. Ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια απο το καλοκαίρι του 2006, που έχει ήδη αποφέρει αξιοθαύμαστη βελτίωση στα λειτουργικά προβλήματα που υπήρχαν στα κτίρια αλλά και τους υπόλοιπους χώρους της Μονής. Με ελάχιστους οικονομικούς πόρους ελπίζει, με την βοήθεια του Θεού και την συμπαράσταση των ανθρώπων, να βρει την δύναμη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του.

Εκτός από τις επισκευές και τις βελτιώσεις που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ένα άλλο έργο του μοναχού Δανιήλ είναι η προσπάθειά του να εμπλουτίσει την πανίδα της περιοχής, εκτρέφοντας ζώα που παλαιότερα αφθονούσαν στην περιοχή (λαγούς, κουνέλια, κατσίκες κ.α.) και αφήνοντας τα ελεύθερα στο χώρο του δάσους της Μονής αλλά και του βουνού τουΑγίου Γεωργίου γενικότερα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία θεμελίωσης της Μονής. Τα μόνα στοιχεία που μπορούμε να βρούμε είναι τα χειρόγραφα του Μοναχού Αμβροσίου Πακτίτη, ο οποίος υπηρέτησε την Μονή από τα 1892 ως τα 1956, αρχικά ως μοναχός και στην συνέχεια ως ηγούμενος της Μονής. Ο μοναχός Αμβρόσιος συνήθιζε να γράφει τις εντυπώσεις του, τις σκέψεις και τις μνήμες του σε χειρόγραφα.

Δειτε εδώ ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Αναστάσιο

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!