Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στο Γυμνάσιο

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει εικόνα αναβάθμισης των σχολείων με επίκεντρο τις αλλαγές που φέρνει στο Γυμνάσιο με Προεδρικό Διάταγμα. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο μιλά για «ελάφρυνση» του...

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει εικόνα αναβάθμισης των σχολείων με επίκεντρο τις αλλαγές που φέρνει στο Γυμνάσιο με Προεδρικό Διάταγμα.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο μιλά για «ελάφρυνση» του προγράμματος του Γυμνασίου κατά 3 ώρες («παιδαγωγικά ενδεδειγμένη ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίου!!!»), που μεταφράζεται σε περικοπές σε βασικά μαθήματα (φιλολογικά και φυσικές επιστήμες) και σημαίνει 1.863 καθηγητές λιγότερους.

Σοβαρή εξέλιξη αποτελεί η επαναφορά της δυνατότητας τρίτης ανάθεσης για τη διδασκαλία μαθημάτων, που σημαίνει ότι εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν μαθήματα για τα οποία δεν έχουν ειδικευτεί. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το σχολείο χρόνια πίσω, τότε που 4-5 καθηγητές δίδασκαν όλα τα μαθήματα.

Επίσης προβλέπεται ότι τα μαθήματα εκτείνονται έως τις 31 Μάη με εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία, διαίρεση του διδακτικού έτους σε τετράμηνα αντί για τρίμηνα, πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης παράλληλα με την αριθμητική σε ορισμένα σχολεία, ένταξη των Βιωματικών Δράσεων και Συνθετικών Εργασιών στο πλαίσιο συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων, θέσπιση «Ημέρας Επαγγελματικού Προσανατολισμού», ενισχυτική εκπαίδευση το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη, για όσους δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα, και επαναληπτική εξέτασή τους το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη.

Το υπουργείο Παιδείας προσδίδει σε καθένα από τα παραπάνω μέτρα χαρακτηρισμούς όπως «ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία», «παιδαγωγική και κοινωνική πολιτική» και επικλήσεις στις ανάγκες των μαθητών, απευθυνόμενο κυρίως στη λαϊκή οικογένεια, η οποία βλέπει κάθε χρόνο να χειροτερεύουν οι όροι και για τη μόρφωση των παιδιών της. Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια τακτική τού "βαφτίζω το κρέας – ψάρι" και στην Παιδεία, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών της, που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες από την πολιτική της. Βασική της επιδίωξη είναι να κρύψει κάτω από το χαλί τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη πολιτική αδιοριστίας.

Όσο δε για το υποκριτικό ενδιαφέρον για τη μόρφωση των εφήβων, θυμίζουμε ότι 2 χρόνια τώρα, και παρά τις τυμπανοκρουσίες, ούτε ένας μήνας ενισχυτικής διδασκαλίας δεν πραγματοποιήθηκε στα Γυμνάσια. Το συμφέρον της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών της και των εκπαιδευτικών είναι να παλέψουν για ουσιαστική μόρφωση για όλους, με κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

In this article

Join the Conversation