Το Κληροδότημα Ρίγγα

Ο ευεργέτης Θεμιστοκλής Ρίγγας, είχε κερδίσει την εκτίμηση και αγάπη των συμπατριωτών του με την απλότητα και την κοινωνικότητά του. Οι Παραμυθιώτες τον ανέδειξαν με την ψήφο τους,...

Ο ευεργέτης Θεμιστοκλής Ρίγγας, είχε κερδίσει την εκτίμηση και αγάπη των συμπατριωτών του με την απλότητα και την κοινωνικότητά του. Οι Παραμυθιώτες τον ανέδειξαν με την ψήφο τους, το 1933, Πρόεδρο της τότε κοινότητας Παραμυθιάς. «Θα κάνω την Παραμυθιά μικρό Παρίσι», δήλωνε στον ημερήσιο τύπο των Ιωαννίνων, εκφράζοντας έτσι τη βούληση υλοποίησης όλων των ονείρων και σχεδιασμών για την πατρίδα του. Υπήρξαν δε αρκετές αξιόλογες σχετικές πράξεις του κατά την τριετία (1930-1933) που επιβεβαίωναν τις προθέσεις του.

Πέθανε την 31 Δεκεμβρίου 1934, μόλις 56 ετών, και όλα του τα όνειρα έμειναν ανεκπλήρωτα. Κορυφαία μέρα της ζωής του, θεωρείται η 22 Μαΐου 1934, όπου στο Ξενοδοχείο De France στη Βιέννη κατάρτισε την ιδιόχειρη Διαθήκη του.

Με εκτίμηση των Υπηρεσιών του 1935, η αξία της περιουσίας του, που άφηνε στο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς, για να ντύνονται και να τρέφονται οι άποροι μαθητές του, ανήλθε στο τεράστιο για την εποχή εκείνη, ποσό των 7.000.000 (εφτά εκατομμυρίων δραχμών), δηλ. 35.000 χρυσές λίρες Αγγλίας. «…Την ως άνω κτηματικήν μου περιουσίαν, επίσης δε και το συσσίτιον, θα διαχειρίζεται και θα διαθέτει Επιτροπή αποτελούμενη από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Παραμυθιάς, ένα μέλος της οικογένειας Ρίγγα, το Δήμαρχο Παραμυθιάς, το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου και ένα μέλος από την Κοινωνία της Παραμυθιάς…»

Η διαθήκη (κληροδότημα Ρίγγα) προσφέρει επι 81 χρόνια την ευεργεσία του Θεμιστοκλή Ρίγγα,  στην τοπική κοινωνία της Παραμυθιάς. Αναλυτικά  για το τι πρόσφερε και τι προέβλεπε να προσφέρει, στην μεγάλη έρευνα (η οποία συνεχίζεται, και θα δημοσιευτεί σύντομα σε 4 μέρη) και στην οποία θα δούμε εντυπωσιακά λαογραφικά, ιστορικά και οικονομικά στοιχεία, αλλά και πολλές «αστοχίες».

Το όραμα και η διαχείριση μέσα από τεκμήρια όπως οι δύο διαθήκες,  πρακτικά συνεδριάσεων / λήψεις αποφάσεων, ισολογισμοί και στατιστικά στοιχεία με πολλούς αριθμούς.

In this article

Join the Conversation