Πλήθος Θεσπρωτών στην Κέρκυρα για το Πρωτοκύριακο του Άγιου Σπυρίδωνα

Απόβαση στην Κέρκυρα για την χάρη του Αγίου Σπυρίδωνα, έκανε σήμερα το πρωί πλήθος Θεσπρωτών, με αφορμή το Πρωτοκύριακο του Νησιού των Φαιάκων. Στην πόλη της Κέρκυρας βρησκoνται...

Απόβαση στην Κέρκυρα για την χάρη του Αγίου Σπυρίδωνα, έκανε σήμερα το πρωί πλήθος Θεσπρωτών, με αφορμή το Πρωτοκύριακο του Νησιού των Φαιάκων.

Στην πόλη της Κέρκυρας βρησκoνται πιστοί και όχι μονο απο την Παραμυθιά και την Ηγουμενίτσα οι οποίοι βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο νησί, είτε με τουριστικές εκδρομές είτε μεμονωμένα.

Άλλωστε η Παραμυθιά φιλοξένησε το ιερό λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα γύρω στο 1460 και για μακρό χρονικό διάστημα, στην τοτε μονή της Παραγίας της Παραμυθίας και σημερινο Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πριν αυτό φτάσει στην Κέρκυρα.

Η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος πραγματοποιείται αδιαλείπτως από το 1673, όταν ο προστάτης της Κέρκυρας, έσωσε το νησί από την επιδημία της πανώλης, η οποία ευθυνόταν για 100άδες θανάτους και σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673.

Επί τρεις νύκτες οι κάτοικοι έβλεπαν επάνω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τη μορφή του Θαυματουργού Αγίου και Προστάτη τους με το σταυρό στο χέρι. Από την ίδια χρονιά καθιερώθηκε η Λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου κατά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Το Πρωτοκύριακο του Νοέμβρη είναι μία διπλή γιορτή για την Κέρκυρα, καθώς ιστορικά είναι αφιερωμένη στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε από μαθητές γυμνασίου το 1941, σε μία πράξη αντίδρασης κατά των Ιταλών κατακτητών και τις αλλαγές που επέβαλλαν τότε στα σχολεία και την παιδεία.

 

In this article

Join the Conversation