H ομιλία του Σωτήρη Ζώτου στην συνεστίαση του ΚΚΕ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, Η περίοδος που διανύουμε στο κατώφλι του 2017, δεν είναι μια συνηθισμένη περίοδος , δεν είναι μια «ήσυχη» περίοδος. Τα ίδια τα...

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε συνδυασμένες ενέργειες και παρεμβάσεις για να αποσπάσει την ανοχή ή αν μπορέσει ακόμη και την στήριξη του λαού σε αυτή την βαθιά εχθρική για τα συμφέροντα του αντιλαική πολιτική. Το κυβερνητικού μενού περιλαμβάνει παλιές και δοκιμασμένες συνταγές. Απειλές για δεινά και καταστροφές που περιμένουν τάχα τον λαό αν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση, πανηγύρια και χαρές για την ρύθμιση του χρέους η οποία χαρακτηρίζεται «εθνική επιτυχία» , παραμύθια που ούτε πλέον τα μικρά παιδιά δεν τα πιστεύουν ότι υπάρχει φώς στο τούνελ μέσω της «δίκαιης ανάπτυξης» ότι δηλαδή θύτες και θύματα, αφεντικά και εργάτες μπορούν να κερδίζουν και οι δυο. Η κυβερνητική προκλητικότητα περιλαμβάνει ακόμη και τηλεοπτικά διαγγέλματα για τάχα ανάκτηση των απωλειών στους απόμαχους της δουλειάς δίνοντας κάποια τρίμματα για συμβιβασμό με την εξαθλίωση. Ανασύρει τον κοινωνικό αυτοματισμό και την συκοφαντία με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, αύριο τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή άλλων κλάδων που παλεύουν και αγωνίζονται, δεν συμβιβάζονται με την φτώχεια και την ανέχεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβάλει ακόμη και τα συγχαρητήρια και τα χτυπήματα στην πλάτη για την αντεργατική πολιτική της από τα «γεράκια» των αγορών, από τον Ντάισεμπλουμ, τον Μοσκοβισί, την Μέρκελ μέχρι τον Ομπάμα και τον νέο αμερικανό πρέσβη ως επιβράβευση του έργου της. Μετά τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, δεν διστάζει να ξεπλύνει ακόμη και τους ναζί της Χρυσής Αυγής με τους οποίους στελέχη της κυβέρνησης επισκεφτήκανε αγκαζέ ακριτικά νησιά.

Συντρόφισσες, σύντροφοι φίλες και φίλοι τα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον λαό μας αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα ως αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης και των νέων συμφωνιών της κυβέρνησης με τους εταίρους της σε ΕΕ και ΔΝΤ.

Όμως δεν πρέπει να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή μας. Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ- ΕΕ στην περιοχή, οι ανταγωνισμοί με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, η επαναχάραξη των συνόρων, οι επιδιώξεις περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, για αναβάθμιση της θέσης τους, ανοίγουν τους «ασκούς του Αιόλου»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Έχει στηρίξει μέχρι σήμερα όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που συνιστούν κλιμάκωση του ανταγωνισμού με την Ρωσία και παραπέμπουν σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας. Προσφέρει ελληνικά νησιά για την ίδρυση Νατοικών βάσεων.

Έχει νομιμοποιήσει τη Νατοική Παρουσία στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Αποσιωπά ότι προωθείται η ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν.

Οι επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης, δηλαδή την αλλαγή συνόρων στην περιοχή, που αφορά και την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, συνοδεύονται με συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία.

Οι προκλητικές και επικίνδυνες αυτές δηλώσεις και ενέργειες εντάσσονται στην συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Να εγείρει θέμα γκρίζων ζωνών. Παράλληλα εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του Κυπριακού. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακυκλώνουν επικίνδυνες θέσεις που διαιωνίζουν τις συνέπειες εισβολής-κατοχής και προωθούν την διχοτόμηση της Κύπρου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας "ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή", την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αφού δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, θεωρώντας τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Οι συστηματικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να επισπευσθούν οι συνομιλίες και να υπογραφεί συμφωνία, στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Έχουν ως στόχο να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία, σε συνθήκες γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας και αφορούν στο ποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα επικρατήσουν για την εκμετάλλευση και μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων πηγών Ενέργειας από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η ανακίνηση επίσης από την ΕΕ περί «τσαμικού ζητήματος», επίσης δεν γίνεται σε αθώα περίοδο, καθώς μια σειρά αστικών τάξεων της περιοχής, και όχι μόνο, αναζητούν να κατοχυρώσουν κυρίαρχο ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκρούονται υπογείως για το ποιος θα έχει τον έλεγχο λιμένων, πλουτοπαραγωγικών ζωνών και δικτύων, κεφάλαια Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, αλλά και όσοι κρύβονται πίσω τους, ανταγωνίζονται γύρω από τον έλεγχο του Ιονίου και της Αδριατικής.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, για την περίφημη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, εμπλέκει το λαό και τη χώρα σε βρώμικα και άκρως επικίνδυνα σχέδια, σε μια ευρύτερη ζώνη που απ' όπου κι αν την προσεγγίσει κανείς βρωμάει μπαρούτι. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται εργατική – λαϊκή κινητοποίηση, διεθνής αλληλεγγύη. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι κίνδυνοι είναι μπροστά, ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, αντίθετα χρειάζεται μαζική εργατική – λαϊκή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και την ελληνική εμπλοκή.

 Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

 Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

 Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 Αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.  Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων.

 Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΥNEΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!

Σύντροφοι, φίλες και φίλοι Κάθε μέρα κάθε ώρα , επιβεβαιώνεται ότι δεν αρκεί απλά ένας αγώνας για τα οξυμένα καθημερινά προβλήματα, όσο και αν αυτός παραμένει σημαντικός και απαραίτητος. Αντίθετα, σήμερα προκύπτει πιο καθαρά η ανάγκη η πάλη να κατευθύνεται σε ρήξη, σε ανατροπή, να έχει αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, που έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με τη μοιρολατρία και τις μειωμένες απαιτήσεις. Τους λέμε ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να σας εκφράσει είναι το ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις σας. Σας καλούμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί στο κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Γιατί είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε.

Γιατί προβάλλει την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών .Είναι ρεαλιστική, γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για ν' αλλάξει τελικά χέρια η εξουσία. Να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη. Για να μπορέσει ο λαός να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, με τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη κι η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας. Σύντροφοι φίλες και φίλοι βαδίζοντας προς τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και από την συμπλήρωση της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μεγαλώσει η επιρροή και η εμβέλεια του Κόμματος σε όλο και νέες εργατικές – λαϊκές μάζες που εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι σε όλους τους διαχειριστές της φτώχειας και της ανεργίας, του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, του σάπιου και διεφθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος και του κράτους τους. Δουλεύουμε πρωτοπόρα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Προωθώντας την κοινωνική συμμαχία εργατών του ιδιωτικού και υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των βιοπαλαιστών αγροτών και άλλων αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ, ενεργοποιώντας όλο και περισσότερους νέους και γυναίκες από αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Παλεύουμε για ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, που σημαίνει Κόμμα παντός καιρού, ικανό να αντέχει σε ανηφόρες και κατηφόρες, σε δυσκολίες της ταξικής πάλης, για κόμμα ικανό να ανταποκριθεί στην ιστορική αποστολή του, καθοδηγώντας πρωτοπόρα την εργατική τάξη, το κίνημά της, να ηγηθεί αυτή της πάλης για την ανατροπή, ακριβώς γιατί "αυτή να πάρει πρέπει την εξουσία". Για να γίνει πράξη το σπουδαίο σύνθημα που φωνάζουμε στις διαδηλώσεις μας "χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορεί χωρίς αφεντικά.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες με πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού.

In this article

Join the Conversation