Μάριος Κάτσης: “Τα πολιτικά επίδικα της νέας χρονιάς…”

Η αυγή ενός απρόβλεπτου και γεμάτου προκλήσεις έτους, βρίσκει την χώρα μας σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, εντός ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος, Η Ελλάδα και η κυβέρνηση προσέρχονται...

Ο κοινωνικός προϋπολογισμός (υγεία και παιδεία) αυξήθηκε για 2η χρονιά και ξεπαγώνουν οι προσλήψεις. Η ελεύθερη πρόσβαση των ανασφαλίστων στο Ε.Σ.Υ., η κάρτα αλληλεγγύη, το επίδομα στους ανασφάλιστους υπερήλικες, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, είναι κάποια από τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τους πιο αδύναμους. Σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση που είναι το κλειδί μιας βιώσιμης ανάπτυξης, γίνονται σταθερά βήματα προς την αλλαγή του στρεβλού παραγωγικού μοντέλου. Ένα γραφειοκρατικό και πελατειακό Δημόσιο συμβάδιζε με έναν κρατικοδίαιτο, παρασιτικό ιδιωτικό τομέα. Στόχος μας είναι να το αντικαταστήσουμε από ένα δημόσιο τομέα σύγχρονο υπέρ του πολίτη και ένα ιδιωτικό τομέα παραγωγικό, καινοτόμο, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό. Τα βήματα που έχουν γίνει είναι ο ανασχεδιασμός των ΕΣΠΑ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ταμείο επιχειρηματικότητας αλλά και προγράμματα έρευνας για την παλινόστηση νέων ερευνητών.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν success story, καθώς όσο βελτιωμένοι και να είναι οι αριθμοί, οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν τεράστια προβλήματα. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα , η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι οι προϋποθέσεις για την συνέχιση της πορείας ανάκαμψης. Είναι πλέον πασιφανές ότι υπάρχουν κύκλοι στους δανειστές και στο εσωτερικό της χώρας που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, οι οποίοι δεν θέλουν να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα. Στόχος τους είναι η διαιώνιση της λιτότητας και η αλλαγή της Ευρώπης με νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Οι κύκλοι αυτοί με την αντίδρασή τους στη διανομή του πλεονάσματος απέκτησαν ονοματεπώνυμο: Ο Σόιμπλε, ο Τόμσεν και ο Μητσοτάκης. Η συμμαχία της κυβέρνησης με τους εταίρους που αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες εμμονές οδηγούν την Ευρώπη στην διάλυση, στόχο έχει να απομονώσει για άλλη μια φορά τους ακραίους και να παλέψει για μια Ευρώπη ανάπτυξης και συνοχής.

Η μάχη προδιαγράφεται σκληρή και με διάρκεια αλλά η συμμετοχή μας σε αυτήν, και μάλιστα από τη σωστή πλευρά, είναι ζωτικής σημασίας.

Άρθρο του Μάριου Κάτση στην εφημερία “Το Χωνί”

In this article

Join the Conversation