To ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για το προγραμμα “Μαθητείας αποφοίτων”. Ειδικότητες, απασχόληση και αμοιβές

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Νόμο 4386/2016 αναδιάρθρωσε τη δομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προχώρησε στην εφαρμογή του  «Μεταλυκειακού έτους – τάξη Μαθητείας». Ο θεσμός...

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Νόμο 4386/2016 αναδιάρθρωσε τη δομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προχώρησε στην εφαρμογή του  «Μεταλυκειακού έτους – τάξη Μαθητείας».

Ο θεσμός της Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ Κατά την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας» στην Ελλάδα από το σχολικό έτος 2016-2017 θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) με διάρκεια ένα (1) σχολικό έτος και θα περιλαμβάνει:

α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και
β) μαθήματα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα, αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας», έχει το ΕΠΑ.Λ. στο οποίο και εγγράφονται οι μαθητευόμενοι και στο οποίο θα γίνεται το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας (7 ώρες).

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» θα πραγματοποιηθούν:
Α. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας διακοσίων (200) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ ή/και σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ).
Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες.

Ειδικότητες Μαθητείας
Οι ειδικότητες που θα προσφερθούν στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας της σχολικής περιόδου 2016-17 είναι οι ακόλουθες:
α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,
β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων,
γ) Τεχνικός Οχημάτων,
δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,
ε) Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής,
στ) Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής,
η) Βοηθών Νοσηλευτών.

Οφέλη για τους μαθητευόμενους
Στους μαθητευόμενους που παρακολουθούν το «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» :
– Παρέχεται αμοιβή το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€) δηλαδή 17,12€. Το ποσό των 9,63 € της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, θα καταβάλλεται μηνιαίως από την επιχείρηση,
Παρέχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από το ΙΚΑ,
Δίδονται, κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, οι κανονικές άδειες των μισθωτών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 1346/1983, όπως ισχύει.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Στην παρούσα φάση ζητούμενο είναι ο προσδιορισμός των αιτούμενων θέσεων μαθητείας και η σχετική διερεύνηση των αντίστοιχων αναγκών των επιχειρήσεων και φορέων απασχόλησης. Για το σκοπό αυτό οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην τάξη μαθητείας μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη σχετική φόρμα, να πάρουν επιπλέον πληροφορίες διαδικτυακά ή να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με το σχολείο αποφοίτησής τους, καθώς η ένταξη των αποφοίτων στο πρόγραμμα «Μαθητείας» πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Παναγιώτης Παπαδόπουλος,
Διευθυντής ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς

In this article

Join the Conversation