Η δυσαρέσκεια από τη φορολογία είναι διαχρονική και αποτυπώνεται και σε τραγούδι για το Μάρκο Μπότσαρη

Η δυσαρέσκεια από τη φορολογία είναι διαχρονική. Τόσο, που αποτυπώνεται ακόμη και σε τραγούδι για το Μάρκο Μπότσαρη! Εξάλλου ένα από τα αιτήματα του κινήματος του Διονυσίου του...

Η δυσαρέσκεια από τη φορολογία είναι διαχρονική. Τόσο, που αποτυπώνεται ακόμη και σε τραγούδι για το Μάρκο Μπότσαρη! Εξάλλου ένα από τα αιτήματα του κινήματος του Διονυσίου του Φιλοσόφου ήταν η κατάργηση του χαρατσιού!

Ο γνωστός Ηπειρώτης (από τη Γρανίτσα Ιωαννίνων) δικηγόρος και συγγραφέας Βασίλης Γκουρογιάννης, έγραψε σχετικά: “Η πρώτη εξέγερση κατά των Τούρκων έγινε στην Ηπειρο το 1611, όπου ένας ηρωικός, παρορμητικός ιερωμένος ονόματι Διονύσιος Φιλόσοφος ή Σκυλόσοφος παρακίνησε σε στάση εξαθλιωμένους χωρικούς της περιοχής των Ιωαννίνων και επιτέθηκαν κατά της τουρκικής διοίκησης τωνΙωαννίνων. Αιτία της εξέγερσης ήταν η ανελέητη φορολογία και η πολεμική ιαχή των επιτιθεμένων ήταν η φράση «Χαράτσι, χαρατσόπουλο!». Η κατάληξη ήταν οικτρή για τους εξεγερμένους, με πρώτον τον ηγέτη τους που συνελήφθη και εγδάρη ζωντανός.

Φαίνεται μοιραίο ότι διαχρονικά παραμένει παντοδύναμη και ανίκητη η φορολογία. Αλλά και σε δημοτικό τραγούδι για τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη υπάρχουν οι στίχοι: «- Μάρκο μ’ πού τα’φκες το σπαθί, πού τα’φκες το ντουφέκι; – Μάνα μου τα’φκα στα παιδιά, τα΄φκα στην παρέα, να πολεμάνε την Τουρκιά και τους κοτσαμπασήδες».

Να σκεφθεί κανείς οτι η φορολογία που μας επέβαλαν οι Τούρκοι ήταν το 10% του εισοδήματος, η λεγόμενη δεκάτη…”.

H.M

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!