“Περί Τύπου…” Του Ηλία Βεζδρεβάνη

Γράφει ο τ. ΒουλευτήςΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ ΆποψηΚάθε φορά, που ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης διακόπτει την λειτουργία του, η Δημοκρατία χάνει έναν Υπερασπιστή της. Με απόλυτη πίστη στην αντίληψη...

 

Βενεζουέλικες τακτικές
Όταν ο ΔΟΛ – νόμιζε – ότι ήταν ισχυρός δεν εδέχθη να γίνει όργανο του κ. Τσίπρα. Τώρα που ο κ. Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός εφαρμόζει τις Βενεζουέλικες τακτικές με … ήπιο – βέβαια – τρόπο αφού στην Ελλάδα υπάρχει – ακόμη – Δημοκρατία και Σύνταγμα. Απλά με «άνωθεν» εντολή εδεσμεύθησαν οι Τραπεζικοί Λογαριασμοί του ΔΟΛ, ώστε να μην μπορεί να αγοράσει χαρτί και να πληρώσει Δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους. Καθαρή πρόκληση οικονομικής ασφυξίας. Τσάβες, Μαδούρο και Τσίπρας μάλλον έχουν «κάποια» κοινά στοιχεία, που φαίνονται στην πράξη!

Γενική κατακραυγή
Για αυτήν την συμπεριφορά του κ. Τσίπρα υπήρξε Γενική Κατακραυγή και απόλυτη ηθική στήριξη, από κάθε πλευρά, στον ΔΟΛ. Ορθότατα. Έτσι έπρεπε να γίνει. Μάλιστα χύθηκαν, με ειλικρίνεια, πολλά δάκρυα για το Ιστορικό Δημοσιογραφικό Συγκρότημα και από ανθρώπους, που κατά καιρούς είχαν υποστεί σκληρή κριτική από τις εφημερίδες του ΔΟΛ. Ακόμη και εμείς – και το γνωρίζουν στο ΔΟΛ τι εννοούμε! – δηλώνουμε απερίφραστα την θλίψη μας και την ολόψυχη ηθική συμπαράστασή μας στις αναφερθείσες ιστορικές εφημερίδες για τις σημερινές περιπέτειές τους και ευχόμεθα το ταχύτερον, να υπάρξει σωστή λύση.

… Και άλλες εφημερίδες έκλεισαν!
Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι και άλλες εφημερίδες διέκοψαν την κυκλοφορία τους από οικονομική ασφυξία στα χρόνια της κρίσης. Πρόκειται για ιστορικές εφημερίδες σαν την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ κ.λ.π. Είχαν και αυτές προσφορά στην Ελληνική Κοινωνία και εκατοντάδες Δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους, που οδηγήθηκαν στην ανεργία.
… Βέβαια όταν έκλεισαν αυτές οι Εφημερίδες υπήρξαν κάποια «κλαψουρίσματα» … και σύντομα όλα πήραν τον δρόμο της … λησμονιάς!

Πολλά «λουκέτα» στον Περιφερειακό Τύπο
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο Περιφερειακός Τύπος της Χώρας (Ημερήσιος και Εβδομαδιαίος) χτυπήθηκε ανελέητα από κάθε πλευρά. Ένα μικρό παράδειγμα: Ο Νόμος 2328/1995, που προβλέπει το 30% της Κρατικής Διαφήμισης να δίδεται στον Περιφερειακό Τύπο, ΠΟΤΕ δεν εφαρμόστηκε. Μικρό ποσοστό της Κρατικής Διαφήμισης δίδεται ΜΟΝΟ στα ΜΜΕ, που λιβανίζουν την Συριζανελική Κυβέρνηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να διακόψουν την κυκλοφορία τους 42 Ημερήσιες Εφημερίδες και 81 Εβδομαδιαίες Εφημερίδες με τις – ακόμη – κυκλοφορούσες να φυτοζωούν και οι εκδότες τους να τρώνε τις σάρκες τους, πωλούντες τα υπάρχοντά τους (οικόπεδα, χωράφια, … σπίτια!) για να συνεχίσουν να τις εκδίδουν.

… Θανατηφόρα χτυπήματα στον Θεσπρωτικό Τύπο
Ηθικό είναι το χρέος μας να αναφερθούμε ιδιαίτερα στον θεσπρωτικό Τύπο. Υπήρξαμε – άλλωστε – μέλος της Θεσπρωτικής δημοσιογραφικής «οικογένειας» με την δική μας Εβδομαδιαία Εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΑ ΝΕΑ».
Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης:
Μια Ημερήσια Εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ) και δύο Εβδομαδιαίες εφημερίδες (ΤΟΛΜΗ και ΒΔΕΛΛΑ) διέκοψαν την κυκλοφορία τους.
Δύο ιστορικές εφημερίδες (ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ και ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ) περιόρισαν σημαντικά τις εκδόσεις των.
Η μηνιαία Τοπικοπατριωτική Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» προσπαθούν, αλλά δεν τα καταφέρνουν να είναι μηνιαία!
Δεκάδες εφημερίδες των Θεσπρωτικών Αδελφοτήτων έπαυσαν να κυκλοφορούν διακόπτοντας, ένα τεράστιο πατριωτικό έργο επαφής και ενημέρωσης.
… Εμείς – ευτυχώς, μας φώτισε ο Θεός – λίγα χρόνια πριν από την κρίση, αρνούμενοι τις «γαλαντόμες προσφορές» των Τοκογλυφικών Τραπεζών για δανειοδότηση και Ίδρυση Σύγχρονου Τυπογραφείου, διακόψαμε την έκδοση της Εφημερίδας μας «ΕΘΝΙΚΑ ΝΕΑ» ύστερα αό 38 χρόνια εκδοτικής και δημοσιογραφικής παρουσίας στην Θεσπρωτία.

Σιωπηλή και ανέκφραστη στάση
Οι ανωτέρω αναφορές στην διακοπή της κυκλοφορίας πολλών ΔΕΚΑΔΩΝ εφημερίδων του Περιφερειακού Τύπου γίνεται όχι για να υποβαθμιστεί το πρόβλημα των εφημερίδων του ΔΟΛ, αλλά για να αναδειχθεί μια μεγάλη ΑΛΗΘΕΙΑ. Πραγματικά είναι μεγάλη αλήθεια το γεγονός ότι η Ελληνική Κοινωνία δέχθηκε σιωπηλά την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ τόσων ελεύθερων φωνών της Ενημέρωσης και του Πολιτισμού σ’ ολόκληρη της Περιφερειακή Ελλάδα. Με την ίδια σιωπηλή στάση δέχθηκε το αναγνωστικό κοινό το κλείσιμο τόσων εφημερίδων, που οδήγησε εκατοντάδες δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους του Περιφερειακού Τύπου στην ανεργία.

… Ούτε ένα δάκρυ!
Για αυτές τις εφημερίδες και γι’ αυτούς τους εργαζόμενους δεν υπήρξε ούτε ένα δάκρυ! Όπως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει η παραμικρή συμπαράσταση και βοήθεια στους εναπομείναντες Εκδότες – Δημοσιογράφους της Ελληνικής Περιφέρειας, που ζουν κάθε ημέρα με το άγχος της επιβίωσης των εφημερίδων τους.
… Πικρές αλήθειες, αλλά αλήθειες!

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!