Ο Μάριος Κάτσης για την ημέρα της γυναίκας

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιαςμεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίεςδιαδήλωναν...

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιαςμεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίεςδιαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 μεπρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκεδύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι, παρά τα σημαντικά βήματα για τηγυναικεία χειραφέτηση και ισότητα, οι γυναίκες εξακολουθούν νααποτελούν τα φτωχότερα μέλη των κοινωνιών τους και να αμείβονταιλιγότερο, ενώ η βία εναντίον τους αποτελεί το πιο διαδεδομένο έγκλημαστον κόσμο.

Τη χρονιά που μας πέρασε, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμοδιαδήλωσαν ενάντια στην έμφυλη βία, το σεξισμό και το ρατσισμό, τιςπολιτικές λιτότητας και νόμους που έπλητταν τη ζωή, την αξιοπρέπειακαι την ελευθερία τους.

Στην Ελλάδα, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους φόρτωσε με ακόμαμεγαλύτερα βάρη τις πλάτες των γυναικών, οι οποίες κλήθηκαν ναυποκαταστήσουν ανεπαρκείς δομές, ενώ η συμμετοχή τους στα κέντραλήψης αποφάσεων παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή. Γι αυτό και στη χώραμας οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

Η κυβέρνηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εξασφάλισε τη συνέχιση τηςλειτουργίας του Δικτύου Δομών Στήριξης των γυναικών, ενίσχυσε τιςδομές φιλοξενίας σε γυναίκες πρόσφυγες-θύματα έμφυλης βίας, καιπροχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία για την ουσιαστική ισότητα τωνφύλων, η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσηςολοκλήρωσε το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου2016-2020 της ΓΓΙΦ και σύστησε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή γιατην επικύρωση της «Σύμβασης για την πρόληψη και καταπολέμηση τηςβίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» τουΣυμβουλίου της Ευρώπης.Αυτά είναι κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως δεν είναιαρκετά.

Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, σε όλες εκείνεςπου παλεύουν καθημερινά, είτε συλλογικά είτε ατομικά, για όλα εκείνατα μικρά ή μεγάλα που κάνουν τον κόσμο μας δικαιότερο.

Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τέτοιους αγώνες, στην κατεύθυνση μιας αξιοπρεπούςζωής για όλους

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!