Επιστολή αναγνώστη για την απουσία φορέων και πιστών απο την εορτή του Αγίου Διαδόχου Φωτικής

Γιορτάστηκε με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου στον Άγιο Δονάτο (Σιαμέτια) Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου η μνήμη του Μεγάλου Νηπτικού Πατρός της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας...

Γιορτάστηκε με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου στον Άγιο Δονάτο (Σιαμέτια) Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου η μνήμη του Μεγάλου Νηπτικού Πατρός της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας Επισκόπου Φωτικής Αγίου Διαδόχου.

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Τίτο εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός επίτροπος Πατήρ Βελισάριος Σάντας συλειτουργούντων του εφημερίου του Ναού Πατρός Αντωνίου Καλόγηρου, του Πατρός Βασιλείου Μαρέτα και του Ιεροδιακόνου της Μητροπόλεως Πατρός Αθανασίου Παπαδόπουλου.

Την Τρίτη 28/3/2017 το απόγευμα εψάλλει Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας ,και την Τετάρτη 29/3/2017 τελέσθηκε όρθρος και προηγιασμένη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας .

Ο Άγιος Διάδοχος έζησε κατά τον πέμπτο αιώνα μ.χ. Επίσκοπος Φωτικής σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα ανεδείχθητε το έτος 451 ή κατά το έτος 458 μ.χ. Ήταν ένας από τους βασικούς αντίπαλους της αιρέσεως του Μονοφυσιτισμού, έλαβε δε μέρος στην τέταρτη οικουμενική σύνοδο. Να σημειώσουμε ακόμη μια φορά πως είναι Άγιος της Πόλης μας μιας και είναι γνωστό ότι η σημερινή πόλη της Παραμυθιάς είναι η προέκταση της Αρχαίας Φωτικής στην οποία έζησε, έδρασε και Αγίασε ο μελίρρυτος Νηπτικός Πατήρ , του οποίου η ψυχή και η καρδιά φλεγόταν από την αγάπη για το Χριστό.

Η τοπική εκκλησία καυχάται εν Κυρίω για τον Θεοφόρο Άγιο Διάδοχο και τον τίμησε ως έπρεπε.

Δεν είδαμε όμως το Χριστεπώνυμο κοινό της πόλης μας να τιμά τον δικό του Άγιο όπως θα έπρεπε. Ελάχιστο το εκκλησίασμα. Μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών αυτοί που προσήλθαν στις Ιερές ακολουθίες.

Φαίνεται πως ο τόπος μας δεν έχει ανάγκη να προσευχηθεί στους Αγίους του. Δεν έχει ανάγκη από τη θεία Χάρι τους. Πλήρης απαξίωση. Πλήρης ξεπεσμός από κάθε άποψη.

Αναρωτιέμαι αν τις ακολουθίες τις μετέδιδε κάποιο τοπικό κανάλι για να μην πω αν μετέδιδε έστω και δευτερόλεπτα ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια των Αθηνών η ίδια προσέλευση θα υπήρχε?

Τουλάχιστο σε επίπεδο τοπικών αρχόντων και όλων αυτών των παρατρεχάμενων , που δεν αφήνουν πίτα για πίτα ‘άκοπη ,χορό για χορό που να μην τον (…τιμήσουν) με την εκλεκτή παρουσία τους δείχνοντας τις χορευτικές τους ικανότητες , ενδυματολογικά σόου και κάθε είδους ψευδό εκδηλώσεις, μόνο και μόνο για να πάρουν το όφωνο που συνήθως τους δίνετε αναγκαστικά λόγω της θέσης τους.

Πού είστε όλοι εσείς που δήθεν κόπτεσθε για τον τόπο…!!! Που είναι το ενδιαφέρον και ο σεβασμός για τους Αγίους του τόπου μας …!!!!!Στο κάτω κάτω της γραφής ούτε για τα μάτια του κόσμου τηρώντας τα προσχήματα…..!!! Ενώ θα έπρεπε να παρευρίσκετε σύσσωμη η πόλη …τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν καταστήματα, δυστυχώς απουσίαζαν οι πάντες .

Προς τιμήν τους παρευρίσκονταν από την περιφέρεια για μια ακόμη φορά όπως κάνει πάντα η περιφερειακή σύμβουλος κυρία Αντιγόνη Φίλη και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παραμυθιάς κύριος Καλόγηρος .Για να δείτε το μέγεθος του ξεπεσμού που έχει περιέλθει ο τόπος και η κοινωνία μας εν συγκρίσει με άλλες κοινωνίες σημειώνω το εξής γεγονός.

Στη Λειτουργία της Τετάρτης ανάμεσα στο μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού εκκλησίασμα ,παρευρίσκοντο δύο Θεσσαλονικείς οι οποίοι αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη στις τέσσερες η ώρα το πρωί για να παραστούν στη Θεία Λειτουργία .

Μετέλαβαν των αχράντων Μυστηρίων ασπάστηκαν την εικόνα του Αγίου και αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη πλήρεις από τη Χάρι του Αγίου αλλά και περίλυποι από την κατάσταση που αντίκρισαν. Και αυτό παρακαλώ το κάνουν επί σειρά ετών, ενώ εμείς επί σειρά ετών τυρβάζουμε περί πολλών. Ε λοιπόν…..!!! μην έχετε κανένα παράπονο και το κυριότερο μην έχετε κανένα ερώτημα για το πώς έφτασε η πόλη εκεί που έφτασε.

Τα χειρότερα έπονται. Χρόνια πολλά

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΣΑΡΚΟΒΙΣΤΑΣ

In this article

Join the Conversation