Το πρόγραμμα εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγία στο Χάλασμα

Το Εκκλησιαστικό συμβούλιο Χρυσαυγής σας ενημερώνει ότι ενόψει της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής θα τελεσθεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας την παραμονή 20/4/2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00 στον Ιερό...

Το Εκκλησιαστικό συμβούλιο Χρυσαυγής σας ενημερώνει ότι ενόψει της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής θα τελεσθεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας την παραμονή 20/4/2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χρυσαυγής (στη θέση Χάλασμα) και ανήμερα της εορτής, ημέρα Παρασκευή 21/4/2017 θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ’αρτοκλασίας.

Η Εκκλησία μας κάθε χρόνο γιορτάζει, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε ως εξής. Στη Κων/πολη, τον 5ο αιώνα, ανευρέθη υπό του βασιλέως Λέοντος Α΄ του Θρακός (457-474), του επικαλουμένου Μακέ(λ)λη, αγίασμα της Παναγίας, πλησίον του οποίου ο βασιλεύς έκτισε μεγαλοπρεπέστατο ναό αφιερωμένο στη Ζωοδόχο ή Ζωηφόρο Πηγή, δηλαδή την Παναγία μας.

Η Παναγία μας ονομάζεται έτσι, γιατί δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα της τον χορηγό και εξουσιαστή της ζωής τον Χριστό. Έτσι για το αγίασμα που ανέβλυζε συνεχώς και παρείχε ιάσεις δίπλα στο ναό δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερο όνομα. Τα εγκαίνια του ναού αυτού ετελέσθησαν την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος και έκτοτε καθιερώθηκε να γιορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη των εγκαινίων αυτού του ναού κάθε χρόνο την ίδια μέρα.

Το Εκκλησιαστικό συμβούλιο

In this article

Join the Conversation