Στους υπό κατάρρευση μύλους Σουλίου, κλιμάκιο της αρχαιολογίας για αυτοψία, με σκοπό την διάσωση τους

Κλιμάκιο υπηρεσιών του υπουργείου πολιτισμού, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειο Κασκάνη, αρχαιολόγων και...

Κλιμάκιο υπηρεσιών του υπουργείου πολιτισμού, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειο Κασκάνη, αρχαιολόγων και υπαλλήλων της εφορίας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας καθώς και του πολιτικού μηχανικού Νίκου Σπυρόπουλου, βρέθηκαν στους μύλους Σουλίου το πρωί της Πέμπτης ύστερα από πρόσκληση της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ι.Ν Αγίου Δονάτου Σουλίου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αυτοψία του κτηρίου των πρώην μύλων, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Παραμυθιάς, με στόχο την εξερεύνηση της δυνατότητας μελέτης, για την διάσωση τους. Επόμενο βήμα είναι η σύνταξη της σχετικής έκθεσης αυτοψίας και με βάση αυτήν θα υπάρξει προσπάθεια εύρεσης χρηματοδότησης της μελέτης αναστήλωσης με απώτερο άκοπο την διάσωση του ιστορικού κτηρίου.

Το κτήριο των πρώην μύλων κινδυνεύει με κατάρρευση αφού επί σειρά δεκαετιών παραμένει ερειπιώνας χωρίς καμιά παρέμβαση, ενώ η εξεύρεση λύσης είναι διαχρονικό αίτημα κάτοικων του Σουλίου προς την Μητρόπολη Παραμυθιάς.

Οι Μύλοι Σουλίου βρίσκονται σε σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στις πηγές του μυθικού ποταμού Αχέροντα και σύμφωνα με την παράδοση, χρησιμοποιούνταν από τους Σουλιώτες για να αλέθουν τα σιτηρά τους με τα νερά να πέφτουν στο ποτάμι από ύψος 15 μέτρων.

Φωτογραφία Γεώργιος Μαλαμίδης

In this article

Join the Conversation