Ερώτηση Β.Γιόγιακα για την μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών δισεκατομμυρίων ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην απορρόφηση των κοινοτικών δισεκατομμυρίων ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), καθώς και στην αξιοποίηση του συνόλου...

Την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην απορρόφηση των κοινοτικών δισεκατομμυρίων ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), καθώς και στην αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. στηλιτεύουν 22 βουλευτές της ΝΔ σε σχετική επίκαιρη επερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η πρωτοφανής αβελτηρία της Κυβέρνησης να προκηρύξει τα σχετικά προγράμματα, έχει ως συνέπεια την «αποστράγγιση» κάθε εισοδηματικής αλλά κυρίως αναπτυξιακής προοπτικής του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου, τη στιγμή μάλιστα, που ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής «αφαιμάζεται» τόσο από την εκτόξευση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών όσο και από τη διόγκωση του κόστους παραγωγής, απόρροια των πολιτικών της Κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίζουν, όσα ελάχιστα μέτρα του νέου ΠΑΑ έχουν ήδη προκηρυχθεί, Βιολογικές Καλλιέργειες, Νέοι Γεωργοί, έχουν οδηγηθεί ήδη σε «Βατερλώ» από κάκιστο σχεδιασμό και συνεχείς παρατάσεις ενώ στο συρτάρι μένουν τα σχέδια βελτίωσης, τα μέτρα για την καινοτομία, την αγροτική εκπαίδευση, τη μεταποίηση, που δίνει και την προστιθέμενη αξία στον γεωργικό τομέα, τα αγροτουριστικά προγράμματα (Leader).

Μέτρα, που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην αγροτική παραγωγή και βεβαίως δυναμική τροχιά στο σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Εκφράζουν δε τις έντονες ανησυχίες τους όχι μόνο για τον ορατό κίνδυνο να χαθούν αυτά τα πολύτιμα κονδύλια, λόγω της αυστηροποίησης του νέου Προγράμματος, ως προς τον χρόνο απορρόφησης αλλά και για τον τυχοδιωκτικό και κοντόφθαλμο τρόπο με τον οποίον η Κυβέρνηση εξαντλείται απλά σε καταβολή κοινοτικών κονδυλίων επιδοματικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2016, που ως αποτέλεσμα έχει να ξοδεύονται εμπροσθοβαρώς κονδύλια αναγκαία, μέχρι το τέλος του Προγράμματος.

Η κ. Αραμπατζή και οι 21 συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκάθαρες απαντήσεις.

Για το πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί το σύνολο των μέτρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, για το τί μέλλει γενέσθαι με τους αποκλεισμούς όλων των κτηνοτρόφων αλλά και χιλιάδων αγροτών από το Μέτρο «Βιολογικές Καλλιέργειες», για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος (ΠΣΚΕ), για ποιον λόγο η Κυβέρνηση δεν εκχωρεί – ως οφείλει – τα μέτρα στις Περιφέρειες.

Επιπροσθέτως, ζητούν απαντήσεις για τη μηδενική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Σχεδίου Γιούνγκερ για τον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και για τη σχεδόν μηδενική απορρόφηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.

In this article

Join the Conversation