4 συλλήψεις για την υποθεση των καυσίμων στην Παραμυθιά. Τι λέει η οικονομική αστυνομία και η ΕΛΑΣ

Εξαρθρώθηκε από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομία κύκλωμα λαθρεμπόρων καυσίμων, το οποίο εισήγαγε ενεργειακά έλαια (καύσιμα κατώτερης ποιότητας) από την Ιταλία με βυτιοφόρο και τροφοδοτούσε τουλάχιστον ένα πρατήριο. Σύμφωνα...

Εξαρθρώθηκε από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομία κύκλωμα λαθρεμπόρων καυσίμων, το οποίο εισήγαγε ενεργειακά έλαια (καύσιμα κατώτερης ποιότητας) από την Ιταλία με βυτιοφόρο και τροφοδοτούσε τουλάχιστον ένα πρατήριο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην Υπηρεσία είχε φτάσει η πληροφορία ότι ένα βυτιοφόρο έφτανε από το Μπάρι σε εβδομαδιαία βάση, μεταφέροντας τη συγκεκριμένη χημική ουσία σε πρατήριο σε περιοχή της Παραμυθιάς.

Από την Οικονομική Αστυνομία, εστάλη κλιμάκιο στην περιοχή και μετά από παρακολούθηση, διαπιστώθηκε ότι όντως το βυτιοφόρο μετέφερε την ουσία, σε ποσότητα 30 τόνων. Συνελήφθησαν τόσο ο Ιταλός οδηγός του βυτιοφόρου 55 χρονών, όσο και τρεις Ελληνες, δύο 38χρονοι και ένας 45χρονος, ο ιδιοκτήτης και δύο υπάλληλοι του πρατηρίου καυσίμων.

Πιθανολογείται ότι το όχημα πραγματοποιούσε, σε εβδομαδιαία βάση το συγκεκριμένο δρομολόγια εδώ και περίπου έξι μήνες, μεταφέροντας την συγκεκριμένη ποσότητα, την οποία οι δράστες αποθήκευαν σε δεξαμενή αντίστοιχης χωρητικότητας, η οποία βρισκόταν στο εν λόγω πρατήριο. Ερευνάται από τις αρχές αν η κατανάλωση γινόταν μόνο από το συγκεκριμένο πρατήριο ή αν υπήρχε κύκλωμα «εσωτερικής» διανομής της ουσίας και σε άλλα πρατήρια της περιοχής.

Επιπλέον, αναμένεται το πόρισμα από το Χημείο του Κράτους, για να διευκρινιστεί για ποια χημική ουσία πρόκειται. Πάντως, πρόκειται για ενεργειακό έλαιο με τιμή αγοράς πολύ χαμηλότερη από το πετρέλαιο που διανέμεται στα πρατήρια, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η ουσία χρησιμοποιούνταν αυτόνομα ή για να νοθεύσει καύσιμο το οποίο πωλείται στην αγορά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας.

Τι λέει η ΕΛΑΣ:

“Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, κύκλωμα που εισήγαγε χημικά προϊόντα (ενεργειακά προϊόντα και έλαια) από την Ιταλία, με σκοπό τη λαθρεμπορία και την πώληση τους ως καύσιμα, σε πρατήριο καύσιμων σε περιοχή της Θεσπρωτίας.

Η εξάρθρωση επετεύχθη με τη συνδρομή του Τελωνείου Ηγουμενίτσας και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας στο πλαίσιο συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας καυσίμων.

Χθες (9 Μαΐου 2017), κατόπιν οργανωμένης επιχείρησης, συνελήφθησαν (4) μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα (3) ημεδαποί και αλλοδαπός υπήκοος Ιταλίας, ηλικίας από 38 έως 55 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών (αποθήκευση, κατοχή και διακίνηση χωρίς άδεια).

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), τη μεταφορά τριάντα (30) περίπου τόνων χημικών προϊόντων από το λιμάνι του Μπάρι της Ιταλίας στην Ηγουμενίτσα, με βυτιοφόρο που έφερε βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, το βυτιοφόρο μετέφερε το φορτίο σε πρατήριο καυσίμων σε περιοχή της Θεσπρωτίας, όπου τα μέλη της οργάνωσης ανεφοδίαζαν (24) υπέργειες δεξαμενές του (1) τόνου, οι οποίες βρίσκονταν σε παράπλευρο χώρο. Ακολούθως το περιεχόμενο των δεξαμενών διοχετεύονταν, μέσω υπόγειας σύνδεσης, σε δεξαμενή χωρητικότητας (31) τόνων, απ΄όπου τα μέλη του κυκλώματος ανεφοδίαζαν με το συγκεκριμένο «καύσιμο» φορτηγά, με μειωμένη τιμή.

Στο πλαίσιο των ερευνών τα τέσσερα (4) μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν τη στιγμή που προέβαιναν στη μετάγγιση του συγκεκριμένου «καυσίμου» από το βυτιοφόρο στις υπέργειες δεξαμενές του πρατηρίου. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από (32) τόνοι ενεργειακών ελαίων, (24) υπέργειες πλαστικές δεξαμενές του (1) τόνου, υπέργεια δεξαμενή χωρητικότητας (31) τόνων και βυτιοφόρο όχημα με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας.

Από κλιμάκια του Τελωνείου Ηγουμενίτσας ελήφθησαν δείγματα τα οποία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές για τον προσδιορισμό των αναλογούντων δασμών και φόρων και την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων”

In this article

Join the Conversation