Ένα βήμα πιο κοντά στην μεταφορά του 1ου κοιμητηριού Παραμυθιάς

Να βήμα πιο κοντά είναι η μεταφορά του 1ου κοιμητηριού Παραμυθιάς, από τον Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην θέση “Λυκιά Συκιά” στο 1ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Παραμυθιάς Ηγουμενίτσας, μετά...

Να βήμα πιο κοντά είναι η μεταφορά του 1ου κοιμητηριού Παραμυθιάς, από τον Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην θέση “Λυκιά Συκιά” στο 1ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Παραμυθιάς Ηγουμενίτσας, μετά και την ολοκλήρωση μιας σειράς γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών.

Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του 2015 κατά σειρά, η σχετική απόφαση / πρόταση του συμβουλίου της ΔΚ Παραμυθιάς, καθώς και οι εγκρίσεις τόσο από την επιτροπής ποιότητας ζωής όσο και από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ υπήρξε και η θετική γνωμοδότηση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου

Ακολούθησαν εκσκαφές δοκιμαστικών τομών από την εφορεία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και μετά το απαραίτητο έλεγχο, γνωμοδότησε θετικά για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου για δημιουργία νέου κοιμητηρίου, αφού έκρινε δεν πως συντρέχουν λόγοι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Το σημείο επισκέφτηκαν και έδωσαν τις σχετικές εγκρίσεις κατά σειρά, η διεύθυνση υδάτων, η διεύθυνση υγιεινής, η πολεοδομία, το τμήμα περιβαλλοντολόγος και ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού (!!!!).

Μιλώντας στην paramythia-online.gr, ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Γώγος, ο οποίος “τρέχει” το θέμα από την πρώτη στιγμή, σημείωσε πως έχουν ξεπεραστεί οι περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να οριστεί χρονοδιάγραμμα καθώς η έγκριση τόσο του ρυμοτομικού σχεδίου όσο και της πολεοδομικής άδειας που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί το project, δεν έχουν συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά τις νέες ταφές να γίνονται στο νέο νεκροταφείο ενώ σταδιακά θα μεταφερθούν και υφιστάμενες ταφές, έτσι ώστε ο περιβάλλον χώρος του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου να αναδειχτεί και να δημιουργηθεί ένα καταπράσινο πάρκο.

Υπενθυμίζουμε πως η μεταφορά του κοιμητηρίου Παραμυθιάς, είναι παλιά υπόθεση με μελέτες επί μελετών, συσκέψεις επί συσκέψεων, χωρίς ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια να υπάρξει πραγματική βούληση για την ολοκλήρωση του. Σήμερα μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι και η μεταφορά παίρνει σάρκα και οστά, έτσι ώστε αφενός το υπέροχο βυζαντινό μνημείο να πάρει την θέση που το αξίζει, αφετέρου να μην ξαναβρεθούμε μπροστά στις εικόνες ντροπής που αντικρίζουμε στο 1ο νεκροταφείο της πόλης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, πως πρόβλημα υπάρχει και με το 2ο κοιμητήριο Παραμυθιάς, αφού ο Ι.Ν Αγίου Νικολάου, παραμένει κλειστός μετά και το πρόβλημα στην στατικότητας του κτιρίου, ενώ μέχρι και αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει βούληση για την επίλυση του προβλήματος.

In this article

Join the Conversation