Χρησιμοποιεί την τεχνολογία και τις νέες πρακτικές στην καλλιέργεια και έχει δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, με εξωστρεφή πολιτική.
Ο λόγος για την μονάδα του Ευάγγελου Παππά στην Γλυκή.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής διοχετεύεται σε μεγάλους έμπορους σε όλη την Ελλάδα με πολύ αυστηρές προδιαγραφές στην ποιότητα του προϊόντος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που δεν μπορεί να καλυφτεί η ζήτηση, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται η μονάδα, σταδιακά και σταθερά.
Μπορεί βέβαια η αρχική επένδυση να έχει υψηλό κόστος, ωστόσο η στρατηγική πολιτική όλων των παρόμοιων μονάδων, χει ως στόχο το τελικό κέρδος από την προστιθέμενη άξια της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Η ανάπτυξη των φυτών γίνεται στο νερό και όχι στο χώμα προσφέροντας μεγαλύτερα κέρδη, μειωμένο κόστος παραγωγής αλλά και δυνατότητα κοινοτικής ενίσχυσης.
Πέρα από τα οφέλη για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, η επέκταση των υδροπονικών καλλιεργειών θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλά και της υπερκατανάλωσης νερού για άρδευση, ιδιαίτερα σε περιόδους παρατεταμένης λειψυδρίας.
Οπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, αν όλες οι καλλιέργειες της Ελλάδας ήταν υδροπονικές, τότε το 85% που καταναλώνει σήμερα ο αγροτικός τομέας σε νερό θα γινόταν αυτόματα 50%. Οπως αναφέρει ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παράγει τεχνολογία και παρέχει τεχνογνωσία για θερμοκήπια και υδροπονικές καλλιέργειες, Νίκος Συγριμής, η κρίση γεννά ευκαιρίες και η υδροπονία αποτελεί μια επιχειρηματική ευκαιρία. «Στην Ολλανδία, όπου το 90% της παραγωγής προέρχεται από υδροπονικές καλλιέργειες, η μέθοδος αυτή έδωσε ανταγωνιστικότητα στη χώρα απέναντι στον χαμηλού κόστους Νότο.
Το κόστος μετασχηματισμού μιας θερμοκηπιακής καλλιέργειας σε υδροπονική είναι σχετικά μικρό και μπορεί να αποσβεστεί σε ένα-δύο χρόνια. Αν αυτό συνδυαστεί με τις παρεχόμενες διαρθρωτικές ενισχύσεις, το όλο εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει μια δελεαστική επιχειρηματική πρόταση».
Τα πλεονεκτήματα μιας υδροπονικής καλλιέργειας σε σύγκριση με τη συμβατική στο έδαφος είναι τα εξής:– Επιτρέπει την άμεση τροποποίηση περιβάλλοντος ρίζας Οικονομία σε νερό και λιπάσματα.
– Αύξηση της πααγωγής λόγω φωτεινότητας.
– Απαλλαγή από τις ασθένειες του εδάφους και το κόστος της απολύμανσης, που είναι συνήθως σημαντικό.
– Διευκόλυνση αυτοματοποίησης της άρδευσης και της λίπανσης.
– Εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, γιατί περιορίζονται οι απώλειες από επιφανειακές διαρροές και βαθιά διείσδυση του νερού στο έδαφος
– Απλοποίηση του προγράμματος εργασιών της παραγωγικής επιχείρησης, γιατί δεν απαιτείται η δημιουργία ειδικών εδαφικών μειγμάτων για την ανάπτυξη των νεαρών φυτών
– Περιορισμός της σκληρής χειρωνακτικής εργασίας, που είναι αναγκαία στις καλλιέργειες εδάφους, όπως κατεργασία εδάφους, φύτεμα, ζιζανιοκτονία.
Δειτε στο βιντεο που ακολουθει, την μονάδα του Ευάγγελου Παππα και από την κάμερα του ιδιου του παραγωγού
Join the Conversation