Το Σούλι είχε την τιμητική του για μια ημέρα, τα προβλήματα, όμως παραμένουν

Γράφει ο Η.Μ Το Σούλι είχε την τιμητική του για μια ημέρα, την Κυριακή 28 Μαΐου, όπου επίσημοι και λαός ανέβηκαν ως εκεί, για να αποτίσουν τον οφειλόμενο...

Γράφει ο Η.Μ

Το Σούλι είχε την τιμητική του για μια ημέρα, την Κυριακή 28 Μαΐου, όπου επίσημοι και λαός ανέβηκαν ως εκεί, για να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία, τα προβλήματα, όμως, παραμένουν στον ιστορικό τόπο!

Εδώ και πολλά χρόνια…

Το Σούλι δεν είναι μόνο μια ιδέα. Είναι και χώρος, είναι και απομεινάρια του παρελθόντος. Ερειπωμένα είναι τα Σουλιώτικα αρχοντικά, μισογκρεμισμένα, αλλά και ορθά ως προς το συμβολισμό τους, σαν τους λαβωμένους Σουλιώτες, που δεν άφηναν παρά νεκροί τον αγώνα.

Το επεσήμανε και η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, σημειώνοντας “τη διαχρονική κωλυσιεργία του κράτους, στην τόσο στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων όσο και στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στα Σουλιοτοχώρια”.

Η κατάσταση του οδικού δικτύου δεν διευκολύνει την πρόσβαση επισκεπτών (Ελλήνων και ξένων). Δεν έχουν αναδειχθεί και δεν έχουν προστατευτεί τα ιστορικά μνημεία (το Κούγκι, το Βουλευτήριο, τα σχολεία, το κάστρο της Κιάφας, τα πηγάδια, οι νερόμυλοι κ.α.).

Ιστορικό και λαογραφικό μουσείο δεν υπάρχει, ώστε να διασωθεί ότι σχετίζεται με την κοινωνική διαστρωμάτωση, τη στρατιωτική και πολιτική οργάνωση της Σουλιώτικης κοινωνίας, καθώς και τη λειτουργία εκπαιδευτικών, οικονομικών και άλλων θεσμών σε αυτή και έτσι να κληροδοτηθεί η πολύτιμη Σουλιώτικη κληρονομιά στις νέες γενιές,

Επίσης άλυτα παραμένουν σημαντικά προβλήματα των Σουλιωτοχωρίων και των κατοίκων του.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!