Ενημερωτικές επισκέψεις της πυροσβεστικής σε τοπικές κοινότητες

Η ενημέρωση για τις υποχρεώσεις των πολιτών κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήταν τα αντικείμενο των επισκέψεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηγουμενίτσας και του πυροσβεστικού κλιμάκιου Παραμυθιάς, στον...

Η ενημέρωση για τις υποχρεώσεις των πολιτών κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήταν τα αντικείμενο των επισκέψεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηγουμενίτσας και του πυροσβεστικού κλιμάκιου Παραμυθιάς, στον Ξηρολοφο, το Προδρόμι και το Γαρδίκι.

Οι επικεφαλείς των υπηρεσιών Αντιπύραρχος Λεωνίδας Γκιόκας και επιπυραγός Ευάγγελος Μπέλλος, με αφορμή την αντιπυρική περίοδο, που διανύουμε (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου) υπενθύμισαν στους κατοίκους των κοινοτήτων τα ακόλουθα:

– Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
– Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων έχουν την υποχρέωσή για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξερών χόρτων από τις ιδιοκτησίες τους σύμφωνα με την 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη.
– Η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, από αμέλεια ή από πρόθεση. Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό, είτε εκ προθέσεως είτε από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους – και ιδίως την αντιπυρική περίοδο – προβλέπονται τα παρακάτω:

1.    Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/των. Κατά περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα) (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).

2.    Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με Τον Ποινικό Κώδικα:
α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.
β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ(άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.).

3.    Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι  Δικαιούχοι του Προγράμματος οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους που έχουν οικονομική σχέση με την εκμετάλλευση και με το πρόγραμμα, εμπλέκονται για ποινικά αδικήματα συναφή με το Πρόγραμμα διώκονται ή έχουν κριθεί ένοχοι (ή έχουν καταδικασθεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη) αποβάλλονται από το μέτρο και υποχρεώνονται στην επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα. (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).

4.    Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).

5.    Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν (άρθρο 105 παρ.1 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979).

6.    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που εγκρίθηκε με την Κ.Υ.Α 125347/568 (ΦΕΚ Β΄ 142/29.1.2004) σε συνδυασμό  με τις   υπ’ αριθ. 87834/31.07.2015 & 133657/17.12.2015 Εγκυκλίους Πολλαπλής Συμμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικές με την μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών – ο εντοπισμός του αγροτεμαχίου καθώς και του ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή του  γίνεται πλέον ηλεκτρονικά – και την καύση αυτών εντός της αντιπυρικής περιόδου χωρίς άδεια από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία  ισχύει για τους παραβάτες η μερική παύση  της  εξ’ ολοκλήρου εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότησης) που θα ελάμβαναν.

7.    Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1.467,35 έως 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.109.1/27-6-2000 & άρθρο 26 του Ν.2800/29-02-2000).

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά
•    Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
•    Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους, που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
•    Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
•    Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
•    Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος αυτανάφλεξης.
•    Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων σε περιοχές, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
•    Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία, που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες, που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
•    Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση η πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται από το νόμο. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις και όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!