Ανάγκη να αναστηλωθεί το μοναστήρι της Βέλλιανης, όπου εορτάστηκε υπαίθρια το “Γενέλθιον του Προδρόμου”

Γράφει ο Η.Μ Το μήνυμα από τον υπαίθριο εορτασμό, την Κυριακή 25 Ιουνίου (μία ημέρα μετά) του “Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου”, στο ερειπωμένο μοναστήρι της Βέλλιανης, όπου...

Γράφει ο Η.Μ

Το μήνυμα από τον υπαίθριο εορτασμό, την Κυριακή 25 Ιουνίου (μία ημέρα μετά) του “Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου”, στο ερειπωμένο μοναστήρι της Βέλλιανης, όπου συγκεντρώθηκαν αρκετοί πιστοί, είναι ότι το ιστορικό μοναστήρι χρειάζεται άμεσα αναστήλωση.

Η Επιτροπή Διάσωσης και Αποκατάστασής του, που αποτελείται από έξι άτομα, κάνει ό,τι μπορεί, προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε η εξεύρεση κονδυλίων από ευρωπαϊκά, κυρίως προγράμματα ή η ένταξη του έργου στο δημόσιο προϋπολογισμό.

Στον εξωτερικό χώρο του μοναστηρίου τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας από τους ιερείς π. Ιωάννη Παππαδόπουλο, π. Δημήτριο Μαρτίνη και π. Νικόλαο Πέτσιο.

Παρέστησαν η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, η περιφερειακή σύμβουλος Θεσπρωτίας Αντιγόνη Φίλη, ο αντιδήμαρος Σουλίου κ. Μπάτσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτριος Λώλος και Παναγιώτα Αλεξίου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι διακόσιοι περίπου προσκυνητές ένιωσαν μια γαλήνη και πραότητα γεμάτες χάρη και ομορφιά, αλλά και δύναμη. Αισθάνθηκαν το θαύμα της χριστιανικής αγνότητας με τη γενικότερη ακτινοβολία της, που πηγάζει από μια καθαρή καρδιά, κυριαρχεί στα άτακτα σκιρτήματα και τα δαμάζει, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το πρωτείο του πνεύματος.

*** Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Μάριο Μπίκα (εκπαιδευτικό), ο οποίος έχει κάνει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση της Μονής στον τύπο, είναι άγνωστο το πότε ακριβώς ιδρύθηκε.

Ο Ιωάννης Λαμπρίδης (1843 – 1892), γιατρός από τα Σουδενά των Ιωαννίνων, με σημαντικό συγγραφικό έργο, αναφέρει ότι ιδρύθηκε το έτος 738 μ.Χ.. (βλ. π. κ.) Επειδή, όμως, δεν αναφέρει την πηγή, από την οποία αντλεί την αναφορά του, νεότεροι συγγραφείς την αμφισβητούν. Στην αμφισβήτηση τους, δέον να επισημανθεί ότι ο Ιωάννης Λαμπρίδης, με σπουδές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θεωρείται δια-χρονικά λίαν αξιόπιστος.

Ο Δημήτριος Παναγιωτίδης (Μέξης) (1855-1910), γιατρός, από το Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου, έχοντας στο ενεργητικό του σπουδαίες μελέτες ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού περιεχο-μένου, υποστηρίζει ότι η Μονή της Βέλλιανης ιδρύθηκε το 1630. Την άποψή αυτή στηρίζει στη επιγραφή που υπάρχει χαραγμένη πάνω στο μαρμάρινο, ημικύκλιο κατώφλι, έμπροσθεν της ωραίας Πύλης του σημερινού

Καθολικού της : ΕΤΟΥΣ ΖΡΛΗ ( σ.σ. Κτήση κόσμου 7.138 – έτους ΖΡΛΗ 5.508 = 1630 ) (βλ. π.κ. ). Η εν λόγω επιγραφή ΖΡΛΗ απαντάται και σε άλλα μέρη, όπως γ.π. στη μονή του Αγίου Νικολάου του Καλεντζίου, Δήμου Βορείων Τζουμέρ-κων, ως και στον ΄Αγιο Αθανάσιο της Ανατολής Αγιάς (Λαρίσης). Και στις δύο αυτές επιγραφές το έτος ΖΡΛΗ αναφέρεται, στην ανα-καίνιση και όχι στην ίδρυση αυτών. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 404/6.6.1965, φύλλο της Κυβερνήσεως, τεύχος Β΄. η μονή του Ιωάννου του Πρόδομου της Βέλλιανης έχει ανακηρυχθεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο ».

In this article

Join the Conversation