Aρχιμανδρίτης Μεθόδιος:Με μεγάλη και αποδεκτή εκκλησιαστική και κοινωνική προσφορά ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου

Ιδιαίτερα συμπαθής, σεβαστός και αγαπητός στους πιστούς, κάθε ηλικίας και φύλου, της Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, είναι ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτης Μαθόδιος Ντελής. Η...

Ιδιαίτερα συμπαθής, σεβαστός και αγαπητός στους πιστούς, κάθε ηλικίας και φύλου, της Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, είναι ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτης Μαθόδιος Ντελής.

Η δράση του και η στάση του, αλλά και η καθαρότητα της ζωής του, μαζί με την βαθιά πνευματικότητά του, τον αναδεικνύουν σε χριστοφόρο ποιμένα. Το πειθαρχημένο εκκλησιαστικό του ήθος και ύφος, που απομακρύνει από πάνω του κάθε έννοια εκκοσμίκευσης των θείων πραγμάτων και γεγονότων, η βαθιά λειτουργική του αίσθηση και συναίσθηση, η ευγένεια και η καλοσύνη του, η έντονη αντίληψη του χρέους του, της αποστολής και της ευθύνης του, αναγνωρίζεται από τους ανθρώπους, που τρέχουν δίπλα του για να στηριχθούν.

Η αγάπη του προς το Χριστό είναι “ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς του, ἐξ’ ὅλης τῆς ἰσχύος του καί ἐξ ὅλης τῆς διανοίας του”. Οι σκέψεις, οι επιθυμίες του, τα συναισθήματά του και όλες οι πρόσπαθειές του εμπνέονται και κατευθύνονται από την αγάπη του Χριστού, γι’ αυτό η παρουσία του είναι οικοδομητική, επιβλητική και παραδειγματική.

Σε συνεργασία με τη συνοδεία του, τους αρχιμανδρίτες Αλέξιο και Σεραφείμ, αναστήλωσε τη Μονή Γηρομερίου, αναπαλαίωσε το καθολικό και την έκανε προορισμό προσκυνηματικού τουρισμού και μάλιστα διεθνούς.

Ταυτόχρονα αναπτύσσει μεγάλης κλίμακας κηρυκτικό έργο. Ο λόγος του είναι πάντοτε απλός, αγιογραφικός, πατερικός, με έντονο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικές προτροπές και νουθεσίες του μένουν βαθιά χαραγμένες στις ψυχές των ακροατών του.

Ομιλεί συχνά σε εκδηλώσεις με ιστορικό, πολιτισμικό και οικολογικό περιεχόμενο.

Πολύ τον συγκινεί και τον συγκλονίζει ο πόνος, η φτώχεια και η ανέχεια και με τον τρόπο του βρίσκεται δίπλα στους πονεμένους και δοκιμαζόμενους. Αλλά αυτό, που τον ξεχωρίζει, είναι η ταπείνωσή του, που συνοδεύεται από την απλότητά του

Δεν περιαυτολογεί, δεν κατακρίνει, δεν επιμένει στη γνώμη του, δεν προσβάλλει όσους τον στεναχωρούν.

Είναι ο ίδιος ελεύθερος εν Χριστώ και ακτινοβολεί ελευθερία Χριστού.

In this article

Join the Conversation