Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς: Να αναπτυχθούν στην χώρα, οι ποικιλίες ελαιόδεντρων της Παραμυθιάς και της Ηγουμενίτσας

Την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη, των ντόπιων ποικιλιών ελιάς της Παραμυθιάς και της Ηγουμενίτσας, εξέφρασε ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη...

Την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη, των ντόπιων ποικιλιών ελιάς της Παραμυθιάς και της Ηγουμενίτσας, εξέφρασε ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Οπως ανέφερε σχετικά, υπάρχουν περιθώρια να αναπτυχθούν ξανά και ποικιλίες, που ήταν παλαιότερα στην αγορά και για κάποιους λόγους ατόνησαν, όπως π.χ. η ελιά (παρόμοια με την κοθρέικη) που συναντάμε σε Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Πρέβεζα. Η συγκεκριμένη ελιά παράγει περίπου 220-330 ελιές το κιλό, με τον καρπό να είναι στα 3 έως 4,5 γραμμάρια και κάλλιστα θα μπορούσε να ξαναμπεί στον χάρτη της παραγωγής, λ.χ. σε σύνδεση και με τα τοπικά ξενοδοχεία.

Στασιμότητα στη θρούμπα

Μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά έχουν κυρίως οι ποικιλίες Χαλκιδικής και Καλαμών και λιγότερη η κονσερβολιά (Αμφίσσης), σημειώνει. «Τα τελευταία χρόνια, στασιμότητα παρατηρείται κυρίως στη θρούμπα, που καλλιεργείται κυρίως στη Θάσο και παλαιότερα τη συναντούσαμε και στην Κρήτη». Η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα μας κυμαίνεται από 200.000-220.000 τόνους και καταναλώνονται περίπου 20.000 τόνοι στην εγχώρια αγορά. Στις εξαγωγές έχουν επικρατήσει οι ποικιλίες Χαλκιδικής, Καλαμών και κονσερβολιά, που υπάρχει και ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής. Η ελληνική παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς εξαρτάται, όπως είναι φυσικό, από τις καιρικές συνθήκες, τις ασθένειες κ.ά. Όμως, ο όγκος παραγωγής που θα διακινηθεί είναι σε σχετική συνάρτηση και με τον όγκο της ελιάς που θα ελαιοποιηθεί. Ως γνωστόν, για την παραγωγή 1 κιλού ελαιολάδου απαιτούνται περίπου 7 κιλά ελιές.

Λόγω μείωσης του όγκου παραγωγής, η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε ανοδικά στα περίπου 3 ευρώ το κιλό, για την επιτραπέζια ελιά. Πιο φανατικοί καταναλωτές της είναι οι Ευρωπαίοι, που απορροφούν σε αξία 220 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μικρότερη αγορά για την Ελλάδα είναι η αφρικανική ήπειρος, με 10 εκατομμύρια ευρώ. Κύριος ανταγωνιστής είναι η Ισπανία, με βασικές ποικιλίες την Hojiblanca (επιτραπέζιες και ελαιοποιήσιμες) από την Ανδαλουσία και την Manzanilla (σεβιλιάνικη).

Το στοίχημα

Καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, δεσμεύτηκε δημόσια στη Βουλή για λύση στο θέμα του ΠΟΠ, ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ θέτει θέμα οργάνωσης του κλάδου, μέσω του ΠΑΑ 2014-2020, σε Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμούς. Όπως εξηγεί, «ο κλάδος της ελιάς έχει δυναμική και μπαίνουν και νέοι αγρότες, από Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Φθιώτιδα και Χαλκιδική και έχουμε νέες φυτεύσεις». Ζητά λύση στο θέμα των ελληνοποιήσεων και κατάλληλη προετοιμασία για τον κίνδυνο της Xyllela. Ερωτώμενος τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει οδηγίες για τρόφιμα με λιγότερο αλάτι, σημειώνει πως «υπάρχει συνεργασία και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, για τις ασθένειες και την δευτερογενή παραγωγή».

In this article

Join the Conversation