Ευθύνες καταλογίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, για το εργατικό ατύχημα με το απορριμματοφόρο στην Παραμυθιά

Λίγες μόνον μέρες μετά τον τραγικό χαμό της εργαζόμενης στην καθαριότητα, στο Δήμο Ζωγράφου, και τον θάνατο ενός συμβασιούχος στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα (ευτυχώς όχι...

Λίγες μόνον μέρες μετά τον τραγικό χαμό της εργαζόμενης στην καθαριότητα, στο Δήμο Ζωγράφου, και τον θάνατο ενός συμβασιούχος στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα (ευτυχώς όχι θανατηφόρο) σημειώθηκε σήμερα στον Δήμο Σουλίου επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται και στον τομέα της καθαριότητας θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο τις θέσεις εργασίας, αλλά και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Παράλληλα μια σειρά από εργατικά ατυχήματα εξακολουθούν να σημειώνονται καθημερινά. Η εργατική τάξη έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της πλήρους απουσίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της εντατικοποίησης της εργασίας, των απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, συνολικά μιας οικονομίας που κινείται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Στα αμαξοστάσια των Δήμων η εντατικοποίηση της εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες σπάει κόκαλα. Η έλλειψη προσωπικού, η άσχημη κατάσταση των μηχανημάτων και η υποβάθμιση των υποδομών λόγω υποχρηματο-δότησης, η μη παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, η απουσία γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, οδηγούν σε εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα πολλά από τα οποία αποσιωπώνται.

Η Δημοτική αρχή του Δήμου Σουλίου έχει μεγάλες ευθύνες για την εντατικοποίηση, καθώς ανοίγει τη βεντάλια των υπηρεσιών χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας, τα υποχρεωτικά 6ημερα που προσπάθουν να επιβάλουν, το κόψιμο των κανονικών αδειών κλπ των εργαζομένων, για να βγαίνουν οι υπηρεσίες, προχωράει στη παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς με κίνδυνο την πρόκληση νέων ατυχημάτων. . . .

Όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο τα εργατικά ατυχήματα θα πολλαπλασιάζονται. Μόνη λύση, ο αγώνας για τη ανατροπή αυτής της πολιτικής! Κανένας εργαζόμενος στους δήμους, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, να μη δεχθεί να εργαστεί, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και να μην υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Καλούμε τους συναδέλφους σε συσπείρωση στο σωματείο για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

• Εκπαίδευση και εξειδίκευση, προστασία – ασφάλεια – υγιεινή όλων των εργαζομένων του δήμου (μέσα ατομικής προστασίας, εμβολιασμοί, εξετάσεις κλπ).

• Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και όχι με μισθούς ψίχουλα.

Τέλος ευχόμαστε στους συνάδελφους γρήγορη ανάρρωση.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!