Αναστηλώνεται και ανακατασκευάζεται, το ιστορικό κτήριο του Πίπη Τσιώτα στην πλατεία Μιχαήλ Παραμυθιώτη +Φωτογραφίες

Κατασκευάστηκε το 1811 και παρέμεινε εμβληματικό για την περιοχή επι σειρά ετών. Ο λόγος για το ιστορικό κτήριο της συμβολής των οδών Καραχάλιου και Καραμανλή στην Πλατεία Μιχαήλ...

Κατασκευάστηκε το 1811 και παρέμεινε εμβληματικό για την περιοχή επι σειρά ετών.

Ο λόγος για το ιστορικό κτήριο της συμβολής των οδών Καραχάλιου και Καραμανλή στην Πλατεία Μιχαήλ Παραμυθιώτη, όπου στην σύγχρονη ιστορία της Παραμυθιάς, έμεινε γνωστό ως η οικία του αειμνήστου αχθοφόρου Σπύρου (Πίπη) Τσιώτα.

Το κτίριο, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Πίπη, που αποτελείται από 2 ορόφους με εσωτερική αυλή και πηγάδι, είναι κλασικό δείγμα αρχιτεκτονικής της παλιάς Παραμυθιάς και θα ανακατασκευαστεί στην αρχική του νεοκλασική μορφή.

Είναι από τις περιπτώσεις των κτηρίων, που είχαν χάσει την ευκαιρία για την διατήρηση τους, όταν το 1981, οι αντιδράσεις ορισμένων “φωτεινών μυαλών” της εποχής, κατάφεραν να αποχαρακτηριστεί το ιστορικό κέντρο της Παραμυθιάς, ως παραδοσιακός οικισμός.

Ελπίζουμε η αναστήλωση και η ανακατασκευή του κτηρίου του Πίπη Τσιώτα, να βρει και άλλους μιμητές στα δεκάδες ιστορικά κλασικά οικήματα της Παραμυθιάς που παραμένουν ερειπιώνες.

In this article

Join the Conversation