Μια Βυζαντινή βρύση 1.000 ετών κατεστραμμένη, το αποτέλεσμα τροχαίου στην Χόικα. Οι εξελίξεις στην Βασιλική της Βέλλιανης

Την τιμητική τους έχουν οι αρχαιότητες τις τελευταίες ημέρες, αφού μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στην Βασιλική της Βέλλιανης, σειρά είχε μια Βυζαντινή βρύση. Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε...

Την τιμητική τους έχουν οι αρχαιότητες τις τελευταίες ημέρες, αφού μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στην Βασιλική της Βέλλιανης, σειρά είχε μια Βυζαντινή βρύση.

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην επαρχιακή οδο Παραμυθιάς – Αρχαγγέλου στο ύψος της Χόικας, όταν Ι.Χ όχημα που οδηγούσε νεαρός ημεδαπός,  για άγνωστους προς το παρόν λόγους, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, προσκρούοντας αρχικά σε βυζαντινή βρύση, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ζημιών στο μνημείο.

Από το ατύχημα δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός, παραμόνο υλικές ζημιές στο όχημα.

Η βυζαντινή βρύση χρονολογείται στις αρχές του 1.100 μΧ, και από το ατύχημα αποκολλήθηκε σοβαρό τμήμα του στεφανωτής καμάρας, καθώς και τμήμα του σώματος.

Όσον αφορά την αποκατάσταση της Βασιλικής της Βέλλιανης στην Παναγία στο Χάλασμα, στην οποια προσέκρουσε οχημα πριν απο 5 ημέρες (θυμηθείτε εδω), πρόθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, είναι η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, αναμένεται η σχετική μελέτη για το συνολικό ποσό της δαπάνης, με σκοπό την διεκδίκηση του ποσού από την ασφαλιστική εταιρεία του οχήματος.

Ελπίζουμε να μην τριτώσει…

In this article

Join the Conversation