Η άγνωστη για τους πολλούς “Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης” γραμμένη απο τον Σουλιώτη ήρωα Λάμπρο Κουτσονίκα

Γράφει ο Η.Μ Λίγοι ξέρουν ότι ο Σουλιώτης ήρωας Λάμπρος Κουτσονίκας έγραψε το έργο η “Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης”! Έλαβε ο ίδιος μέρος στο ξεσηκωμό των Ελλήνων...

Γράφει ο Η.Μ

Λίγοι ξέρουν ότι ο Σουλιώτης ήρωας Λάμπρος Κουτσονίκας έγραψε το έργο η “Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης”!

Έλαβε ο ίδιος μέρος στο ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821 και οι μαρτυρίες του γράφτηκαν και δημοσιεύθηκαν το 1863-64, όταν είχε απελευθερωθεί μερικώς η Ελλάδα. Είναι και η εργασία αυτή ένα ιστορικό τεκμήριο, αλλά και μια πατριωτική προσφορά καταγραφής πτυχών, άγνωστων των πιο πολλών, της επανάστασης του 1821 και του ρόλου των Σουλιωτών, από έναν αγωνιστή της λευτεριάς του Έθνους.

Θέλοντας να εξυψώσει τον απαράμιλλο αγώνα των Σουλιωτών κατά την επανάσταση του 1821 και προ αυτής, αλλά και να αποσαφηνίσει ορισμένα σκοπίμως διαστρεβλωμένα γεγονότα, συνέγραψε τη “Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως”. Ο Λάμπρος Κουτσονίκας κατάγεται από ένδοξη οικογένεια, που προσέφερε το αίμα της για να είναι απελευθερωμένοι οι Σουλιώτες και οι Έλληνες.

Ο παππούς του Νικόλαος, ο πατέρας του Γιάννος και ο θείος του Θανάσης έπεσαν ηρωικά στη Μονή του Σέλτζου στο Σούλι, όταν περικυκλώθηκαν από τα στρατεύματα του Αλή Πασά το 1804, σε μια από τις πολλές συγκρούσεις των Σουλιωτών.

Σε αυτή τη μάχη, αιχμαλωτίσθηκε η σύζυγος του Γιάννου, μαζί με τα μικρά παιδιά της, ένα από τα οποία ήταν και ο Λάμπρος Κουτσονίκας. Ο Λάμπρος Κουτσονίκας κατά την επανάσταση του 1821 διακρίθηκε σε πολλές μάχες στην Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα. Από τον Αυγουστίνου Καποδίστρια, το 1831 ονομάσθηκε πεντακοσίαρχος και επί Όθωνος εντάχθηκε στον τακτικό στρατό.

Πέθανε στις 2 Ιουνίου του 1879 σε βαθιά γεράματα, έχοντας πάρει το βαθμό του Συνταγματάρχη της Φάλαγγας.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!