Σώζονται 17 χειρόγραφες συλλογές λαογραφικού υλικού των Σουλιωτοχωριών

Γράφει ο Η.Μ Πληροφορίες για το λαϊκό βίο των κατοίκων του Σουλίου, δίνουν 6 χειρόγραφα και εκθέσεις του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1933...

Γράφει ο Η.Μ

Πληροφορίες για το λαϊκό βίο των κατοίκων του Σουλίου, δίνουν 6 χειρόγραφα και εκθέσεις του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1933 και ύστερα, 6 χειρόγραφα της έδρας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και 5 χειρόγραφα της έδρας λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το περιεχόμενο του λαογραφικού υλικού των χειρογράφων ακολουθεί την ιστορική πορεία της περιοχής και τη λειτουργικότητά της. Χαρακτηριστικές είναι οι δομές της κοινωνικής οργάνωσης με κύρια έξαρση του αισθήματος φιλοξενίας.

Οι σχέσεις των μελών της οικογένειας είναι άκρως πατριαρχικές, με τον άνδρα σε πρωτεύοντα ρόλο. Εμφανίζεται εμμονή σε παραδοσιακούς τρόπους ζωής όσον αφορά στην ενδυμασία, το ρουχισμό, τις τροφές κ.λπ.

Η οικοτεχνία καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες επιβίωσης. Τα έθιμα του λαϊκού εορτολογίου, ακολουθούν πιστά και αέναα τον κύκλο του χρόνου. α τραγούδια, κατ’ εξοχήν κλέφτικα.

Οι παραδόσεις είναι καθαρά τοπικές. Θέματα από τη μαγεία, τη λαϊκή ιατρική, τη μαντική καταγράφονται στα χειρόγραφα, επίσης και παροιμίες, παραμύθια, αινίγματα κ.λπ., καθώς και γλωσσική ύλη.

Τα χειρόγραφα διανθίζονται από χάρτες, φωτογραφικό υλικό και σχεδιαγράμματα. Από την πλήρη μελέτη του υλικού αποδεικνύεται ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που οφείλονται σε ειδικές συνθήκες της ζωής στην περιοχή αυτή, δεν είναι ικανά να αλλοιώσουν και να διαφοροποιήσουν τη φυσιογνωμία της ελληνικής παραδόσεως και συνέχειας.

In this article

Join the Conversation