Πρώτη μέρα στο σχολείο…

Γράφει η Ελπίδα Ανδρέου*   Αγαπητοί γονείς, Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο σηματοδοτεί για το παιδί σας μια μετάβαση, καθώς από το μικρόκοσμο του, το σπίτι του,...

Γράφει η Ελπίδα Ανδρέου*

 

Αγαπητοί γονείς,

Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο σηματοδοτεί για το παιδί σας μια μετάβαση, καθώς από το μικρόκοσμο του, το σπίτι του, που ήταν πλήρως εξαρτημένο από τους γονείς του έρχεται αντιμέτωπο με μια νέα συνθήκη που το καλεί να ενταχτεί στο σχολικό περιβάλλον, αναλαμβάνοντας καινούργιους ρόλους. Αυτή η διαδικασία είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή του, είναι ένα σπουδαίο βήμα ανεξαρτησίας. Είτε είναι η πρώτη μέρα ενός παιδιού στο σχολείο, είτε είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό η εμπειρία βιώνεται ως μια μεταβατική περίοδος. Η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί κάτι άγνωστο και νέο προκαλώντας παράλληλα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας, τόσο στο παιδί σας όσο και σε σας.

Είναι αναμενόμενο κάθε αρχή να σηματοδοτεί κι ένα στρεσογόνο γεγονός καθώς οι προσαρμογές σε νέα περιβάλλοντα θέλουν χρόνο και σωστή διαχείριση. Η εμπειρία αυτή όμως, μπορεί να εξελιχθεί πιο ομαλά αν εσείς οι γονείς είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε να μπορέσετε να καθοδηγήσετε, να υποστηρίξετε και να ενθαρρύνετε τα παιδιά στο νέο τους ξεκίνημα. Μερικά βήματα που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και κατά την διάρκεια της παρουσιάζονται παρακάτω.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσετε στο παιδί την δυνατότητα να γνωρίσει το χώρο του σχολείου και να το επισκεφτείτε μαζί του πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ μπορείτε να το αφήστε να παίξει για λίγο στον προαύλιο χώρο.

Εκτός από την ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού σας είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε τα δικά σας συναισθήματα και να προετοιμάσετε τον εαυτό σας κατάλληλα, ώστε να μπορείτε να νιώθετε και να δείχνετε όσο πιο χαλαροί και αισιόδοξοι μπορείτε.

Το πρωί πριν ξεκινήσετε για το σχολείο δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο παιδί σας για να προετοιμαστείτε αλλά και να αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες.

Δείξτε εμπιστοσύνη  στην εκπαιδευτικό, η εμπειρία της μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε διάφορες καταστάσεις.

Αποφύγετε συζητήσεις  με το παιδί σχετικές με το πόσο πολύ θα σας λείψει. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρετε τα δικά σας άγχη και τους  προβληματισμούς σας και εντείνετε ακόμη περισσότερο τους δικούς του φόβους.

Δώστε στο παιδί σας την δυνατότητα να εκφράσει τους φόβους του και προσπαθήστε να βρείτε από κοινού λύσεις για τις καταστάσεις που το ανησυχούν.

Αν και τις πρώτες μέρες είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας λίγο χρόνο συζητώντας τυχόν απορίες με την εκπαιδευτικό  ωστόσο μην παρατείνετε κατά πολύ τη διαμονή σας εκεί. Είναι πολύ πιο χρήσιμο να συναναστραφεί με άλλα παιδιά, από το να κλαίει παρακαλώντας σας να μείνετε λίγο παραπάνω.

Αποφεύγεται να μένετε στον χώρο του σχολείου ή να έχετε οπτική επαφή με αυτό καθώς δίνετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι δεν είναι ικανό να τα καταφέρει μόνο του και πως κάτι τρομακτικό θα συμβεί εκεί (αφού η μαμά είναι έξω και ανησυχεί, κάτι κακό μπορεί να πάθω).

Μετά την απομάκρυνσή σας, πάρτε λίγο χρόνο να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και φορτισμένα συναισθήματα κατά τους πρώτους αποχωρισμούς. Είναι όμως μια ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες και να συζητήσετε με άλλους γονείς που θα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σας κι εκτός σχολείου.

–  Υποδεχτείτε το παιδί σας με χαρά για το νέο του ξεκίνημα και όχι με αγωνία για το πώς πέρασε. Τα συναισθήματα που του μεταφέρετε έχουν σημασία για το πώς θα φιλτράρει το παιδί τις πρώτες του εμπειρίες. Αντί για γενικές ερωτήσεις «πώς πέρασες/ πως ήταν η μέρα σήμερα», εστιάστε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως «με τι/ ποιον έπαιξες στο διάλειμμα;», «τι ζωγράφισες;», «τι παραμύθι διαβάσατε;» κ.α.

Τέλος μην ξεχνάτε πως οι γονείς είστε οι πρώτοι δάσκαλοι του παιδιού σας. Κατά την διάρκεια των σχολικών χρόνων όμως συνεχίζετε επίσης να διαδραματίζετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως το παιδί έχει καλύτερη σχολική πορεία (σε επίπεδο μάθησης, δραστηριοτήτων,  κοινωνικοποίησης και σχέσεων με εκπαιδευτικούς και συνομηλίκους), όταν οι γονείς εκδηλώνουν μια θετική στάση για την σχολική κοινότητα και έμπρακτο ενδιαφέρον για την σχολική δραστηριότητα του παιδιού τους.

 

Ανδρέου Ελπίδα, ειναι
Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Κοινωνική Λειτουργός, MSc
In this article

Join the Conversation