Νέα έντυπη έκδοση για τον Αγ. Δονάτο, απο την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς

Γράφει ο Η.Μ Ένα καλαίσθητο και εξαιρετικά επιμελημένο τεύχος, 28 σελίδων και εικονογραφημένο, αφιερωμένο στον άγιο Δονάτο, κυκλοφόρησε ο Μητροπολιτικός Ναός Παραμυθιάς, που τιμάται στ’ όνομά του, με...

Γράφει ο Η.Μ

Ένα καλαίσθητο και εξαιρετικά επιμελημένο τεύχος, 28 σελίδων και εικονογραφημένο, αφιερωμένο στον άγιο Δονάτο, κυκλοφόρησε ο Μητροπολιτικός Ναός Παραμυθιάς, που τιμάται στ’ όνομά του, με τίτλο: “Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ” και υπότιτλο: “ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΥΡΟΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΓΑΣ”.

Πρόκειται για μια έκδοση χρήσιμη, που αποκαλύπτει διδακτικά στο ευρύ κοινό το χριστοκεντρικό πνεύμα και κήρυγμα του αγίου Δονάτου και την αγιασμένη ζωή του, που διατρανώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Θεός είναι ζωντανός και αήττητος. Όσο διώκεται, τόσο αποδεικνύεται “παρών”.

Όσο πολεμείται, τόσο περισσότερος γίνεται ο θρίαμβός του. Εύστοχα στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Τίτος σημειώνει ότι “η γνώση της ζωής και της διδασκαλίας των αγίων μας είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για όλους μας, διότι ελέγχει και αφυπνίζει τη συνείδησή μας και μας οδηγεί εις την τελείαν εν Χριστώ ζωή”. Η επιμέλεια της έκδοσης ανήκει στο γνωστό φιλόλογο και ιστορικό ερευνητή Μιχάλη Παντούλα, που κατά κοινή ομολογία κατόρθωσε σε σύντομο πλαίσιο και με ρέουσα γλώσσα να ξεδιπλώσει τις πτυχές της φωτεινής ζωής του αγίου Δονάτου.

Στο προλογικό του σημείωμα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού ΣυμΒουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς πρωτοπρεσβύτερος π. Βελισσάριος Σάντας, ευχαριστεί θερμώς τον κ. Παντούλα για την άριστη επιμέλεια του βιβλίου, που είναι βασισμένο σε παλαιότερη σχετική εργασία του θεολόγου-λυκειάρχη Φωτίου Οικονόμου. Μέσα από το βίο του αγίου Δονάτου, γίνεται αντιληπτό ότι τα θαυμαστά έργα του Θεού γίνονται ολοφάνερα.

Ο άγιος Δονάτος με τη βιωτή του και τα θαύματά του έδειξε ότι ο Κύριος δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, ακόμη και όταν από απρονοησία βρεθούμε μπλεγμένοι στην παγίδα.

Το διαχρονικό μήνυμα του αγίου Δονάτου, όπως προκύπτει μέσα στις σελίδες του τεύχους της Μητροπόλεως, είναι ότι η καρποφορία σ’ αυτή τη ζωή απαιτεί πίστη. Γι’ αυτό δεν προοδεύουμε πνευματικά, γιατί θέλουμε χωρίς κόπο να αποκτήσουμε την αρετή. Είναι ανάγκη να δείξουμε πολλή πίστη, για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, τον αδύναμο και καθημερινό, για να σταθούμε απέναντι στον κόσμο της κακίας και της αποστασίας, για να μην ολιγοψυχήσουμε στις θλίψεις, για να μη μας απορροφήσουν οι μέριμνες, οι ατελείωτες δουλειές, οι επίγειες προσωρινές χαρές, οι μάταιες ασχολίες, που όλα αυτά είναι αγκάθια.

Το πόνημα για τον άγιο Δονάτο φανερώνει ότι ο θαυματουργός Επίσκοπος είχε ευλάβεια και πνεύμα μαθητείας. Με διάθεση εμβάθυνσης και αυτοκριτικής, συμμορφωνόταν με τις άγιες εντολές. Τα ιερά νοήματα τα διατηρούσε στη μνήμη του, τα κυκλοφορούσε στη σκέψη του, τα κοινωνούσε στους πιστούς, τα έκανε προσευχή.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!