Φυσικό αέριο, άξονας Ηγουμενίτσα – Μαύροματι και νεες σχολές στο Πανεπιστημίο, στις εξαγγελίες Τσίπρα απο την Ήπειρο

Από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου, το κυβερνητικό έργο ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ. Στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης,...

Από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου, το κυβερνητικό έργο ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ.

Στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών, μπαίνει η Ελλάδα όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ μιλώντας για το κυβερνητικό έργο ανέφερε ότι η κυβέρνηση «τόλμησε μεταρρυθμίσεις» σημειώνοντας ότι «καμία μεταρρύθμιση δεν πετυχαίνει αν δεν έχει την συναίνεση της κοινωνίας».«Πετύχαμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» σημείωσε.«Πετύχαμε και επειδή ήμασταν οι πρώτοι σ’ αυτή την -επταετή ως τώρα – περιπέτεια που πήγαμε στην κάλπη με παρρησία και απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας του να επιλέξει ποιος θέλει να διαπραγματευτεί, με τη συμφωνία στο τραπέζι. Και πάλι, όταν βγούμε από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2017, αλλά στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας, τον Σεπτέμβρη του 2019, με παρρησία θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό για να τον καλέσουμε να επιλέξει και να κρίνει πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα πάει την επόμενη ημέρα. Ποιο ήταν το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ποιο είναι τώρα» υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα ΜΜΕ και τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: «Καθημερινά, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πακέτο πλαστών ειδήσεων (fake news). Παρακολουθούμε τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους. Υποδηλώνουν την απελπισία του παλιού συστήματος και των παρασιτικών του συμμάχων, που χάνει καθημερινά την ελπίδα να εδραιωθεί. Τους επιστρέφουμε την απόγνωσή τους. Δεν θα ασχοληθούμε άλλο. Η δική μας πολιτική κοιτάζει μπροστά».

Μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου, επισήμανε ότι είναι ενδεικτικό το ενδιαφέρον της Ηπείρου στον τομέα της αγροδιατροφής, καθώς αποτυπώνεται και στις υποβολές στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.«Η αγροτική παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου» πρόσθεσε.Από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου στα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τέλος ότι στόχος της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να ανατραπούν όλες τις αρνητικές δυναμικές που έχουν επιβαρύνει, ως τώρα, την Περιφέρεια της Ηπείρου. Μια οικονομική ανάπτυξη με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, και με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Για την Ήπειρο:

Η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο δια θαλάσσης είτε σε υγρή μορφή (LNG), είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG) και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2023, αποτέλεσε την σημαντικότερη εξαγγελία που έκανε στα Γιάννινα, ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επίσημα την ίδρυση στην Άρτα Γεωπονικής Σχολής που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ιδρύονται τρία Διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου: είναι το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών. Υιοθετείται η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη ίδρυση σε αυτό ενός Κέντρου Έρευνας, με ινστιτούτα για την Βιοιατρική, το Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Υλικών και Εφαρμογών, καθώς και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, επανέλαβε εξαγγελίες υπουργών για την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος λίμνης και την ενίσχυση των νοσοκομείων ενώ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με την περιφέρεια θα συνεχιστεί ώστε να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου

Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά την μελέτη που αφορά τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαύροματι, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ο οδικός άξονας Γιάννινα- Κακαβιά, με χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτόματης προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κυκλοφορίας λόγω καιρικών φαινομένων.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!