Να αναβληθεί η συζήτηση για την έρευνα πετρελαίου και να υπάρξει πραγματική ενημέρωση και διαβούλευση

Τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί μια αναστάτωση για την πρώτη φάση των ερευνών για πετρέλαιο. Το ζήτημα έρχεται σήμερα το απόγευμα στις 18:00 στο δημοτικό συμβούλιο, με θέμα “Εκτέλεση...

Τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί μια αναστάτωση για την πρώτη φάση των ερευνών για πετρέλαιο.

Το ζήτημα έρχεται σήμερα το απόγευμα στις 18:00 στο δημοτικό συμβούλιο, με θέμα “Εκτέλεση Προγράμματος Γεωφυσικών Σεισμικών Ερευνών στην περιοχή Ηπείρου και Άδεια Πρόσβασης σε Δημοτικές Δασικές Εκτάσεις”.

Στην ουσία το ζήτημα δεν αφορά την εξόριση πετρελαίου, άλλα τις έρευνες για να δούμε αν έχουμε πετρέλαιο.

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, αναφέρονται κατά κύριο λόγο στα ενδεχόμενα προβλήματα στο περιβάλλον και κυρίως για τα σημεία όπου είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως η Ελαταριά. Στον αντίποδα υπάρχει η άποψη πως το έργο είναι αναπτυξιακό αφού θα προκύψουν θέσεις εργασίας (περίπου 200 στην πρώτη φάση), ενώ σε περίπτωση που όντος ανακαλυφθεί πετρέλαιο, θα μιλάμε για άλλα μεγέθη ανάπτυξης.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει επαρκή ενημέρωση με αποτέλεσμα οι οποίες απόψεις (θετικές και αρνητικές), ναι είναι επιδερμικές και το μόνο αποτέλεσμα που φέρνουν είναι η δημιουργία εντυπώσεων.

– Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά το μέλλον της περιοχής όποια και να είναι η απόφαση,
– Επειδή, όποια και να είναι η απόφαση, θα έχει επίδραση στο μέλλον και των κατοίκων,
– Επειδή είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ενημέρωση τόσο του δημοτικού συμβουλίου, όσο και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και των κατοίκων,

Η πρόταση της paramythia-online.gr να αναβληθεί η συζήτηση, και να υπάρξουν τρία στάδια μέχρι την τελική απόφαση.

1. Να υπάρξει ενημέρωση από πανεπιστημιακούς άλλα και δημάρχους άλλων περιοχών όπου έχουν υπάρξει στο παρελθόν έρευνες στην εδαφική τους περιφέρεια, ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά δεδομένα.
2. Να ενεργοποιηθεί η επιτροπή διαβούλευσης και να αποφασίσει σχετικά
3. Να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, έχοντας όλη την πληροφόρηση από το πρώτο στάδιο και την βούληση της επιτροπής διαβούλευσης.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε πως το 1997 είχαν ξαναπραγματοποιηθεί παρόμοιες έρευνες στην περιοχή, χωρις να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Επισης θα πρεπει να σημειώσουμε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι γνωμοδοτική και αφορά μόνο τις δημοτικές εκτάσεις, ενώ δεν επηρεάζει σε τίποτε τις έρευνες που θα πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικές εκτάσεις.

In this article

Join the Conversation