Παρέμβαση δημότη για τις προτεινόμενες αλλαγές στον προαύλιο χώρο του σχολείου Bvlgari

Την Τετάρτη 13/12/17 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του δημαρχείου δημοτικό συμβούλιο με θέμα την ανακατασκευή του παλαιού δημοτικού σχολείου Bvlgari. Σε αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία των παρακάτω: -Μουσειακό και...

Την Τετάρτη 13/12/17 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του δημαρχείου δημοτικό συμβούλιο με θέμα την ανακατασκευή του παλαιού δημοτικού σχολείου Bvlgari. Σε αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία των παρακάτω:

-Μουσειακό και ενημερωτικό χώρο αφιερωμένο στον οίκο Bvlgari
-Μουσειακό και ενημερωτικό χώρο αφιερωμένο στους 49 Πρόκριτους
-Μουσειακό και ενημερωτικό χώρο αφιερωμένο στο ιστορικό Σούλι
-Μουσειακό και ενημερωτικό χώρο αφιερωμένο στον μυθικό Αχέροντα
-Βιβλιοθήκη
-Αίθουσες εκπαίδευσης  
-Αίθουσες χρήσης από τον ΦΟΠ και τα ΚΔΑΠ
-Παραδοσιακό καφενείο στην δυτική σοφίτα του κτηρίου

Επίσης, θα αφαιρεθεί η σημερινή στέγη του κτηρίου, το οποίο θα παραμείνει με την αρχική του μορφή

Τέλος διαμόρφωση προβλέπεται και για τους προαύλιου χώρους, με τις αυλές του δεύτερου επιπέδου να χρησιμοποιούνται για πάρκινγκ, ενώ στο πρώτο επίπεδο προβλέπεται η δημιουργία παιδικής χαράς

Όλα τα παραπάνω θα παρέχουν στέγη σε χώρους που η Παραμυθιά θα έπρεπε να διαθέτει εδώ και καιρό. Απόφαση ορθή που αποτελέι ένα θετικό βήμα για την δημοτική αρχή.

Μελανό σημείο όμως στην πρόταση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί η μετατροπή των προαύλιων χώρων σε πάρκινγκ εκτός από την πίσω αυλή που θα μετατραπεί σε παιδική χαρά. Αυτό σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση  του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται στην πίσω αυλή. Ολοκληρωτική καθώς και τα τελευταία χρονιά τις περισσότερες ωρες της ημέρας (συχνά όλες) λειτουργεί ως πάρκινγκ περιορίζοντας έτσι την χρήση του μόνο κατά τις ώρες που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στον χώρο. Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που το γήπεδο  έχει ξανά αποκτήσει ζωή με δεκάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών να το χρησιμοποιούν κάθε απόγευμα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβρη και όποτε το επιτρέπει ο καιρός ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Είναι άξιο να σημειωθει πως το περασμένο  καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν 2 πρωταθλήματα 3 on 3 με την συμμετόχη αθλητών της πόλης μας αλλά και των όμορων περιοχών,ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τους 200 ενώ ο προγραμματισμός των διοργανώσεων για το  προσεχές καλοκαιρι να έχει ήδη ξεκινήσει.

Όσων αφορά την δημιουργία παιδικής χαράς, θα την χαρακτήριζα ανούσια από την στιγμή που ήδη υπάρχει μία στην καρδιά της πολής (“Θεατράκι”) σε αντίθεση με το γήπεδο μπάσκετ που δεν υπάρχει άλλο, τουλάχιστον στο κέντρο.

Σε μία εποχή λοιπόν που τα παιδία κλείνονται όλο και περισσότερο στις οθόνες και το σπίτι τους η απάντηση δεν είναι η δημιουργία πάρκινγκ αλλά η δημιουργία ενός χώρου άθλησής στο κέντρο της πόλης απομονωμένο από τα αυτοκίνητα. Ένας χώρος ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει το μοτίβο του πολιτισμού που θα προωθεί το ανακατασκευασμένο δημοτικό σχολείο. Όσο είναι νωρίς λοιπόν καλώ τους αρμόδιους οχι μόνο να επαναξετάσουν την προτασή τους αλλά να εισηγηθούν την αναβάθμιση του γηπέδου.

Πηγη: Εισήγηση: «Έγκριση μελέτης με τίτλο: Μελέτη Οργάνωσης χώρων και εξοπλισμού κτίριο BOYΛΓΑΡΗ : Πολυχώρος Τέχνης, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης για το Σούλι και Αχέροντα».

Νίκος Χόβολος

In this article

Join the Conversation