Στην Βουλή απο το ΚΚΕ, το ΟΚΑΝΑ Θεσπρωτίας

Ερώτηση για την αναγκαία αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην ΠΕ Θεσπρωτίας και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κατέθεσαν στη...

Ερώτηση για την αναγκαία αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην ΠΕ Θεσπρωτίας και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κατέθεσαν στη Βουλήπρος τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Τα προβλήματα, που διαρκώς προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιολειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, αναδύονται με το χειρότερο τρόπο εδώ και ένα χρόνοστη Θεσπρωτία, χωρίς να αντιμετωπίζονται.Σύμφωνα με τις έγγραφες καταγγελίες και τα εξώδικα εργαζομένων, φαίνεταιπως η διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης Θεσπρωτίας έχει προβεί σε ενέργειεςπου αντίκεινται στις υπογεγραμμένες προγραμματικές συμβάσεις, αλλά καιτους νόμους που δεσμεύουν την αστική εταιρεία. Μια βασική δέσμη ενεργειώναφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μέρους τουπροσωπικού.

Μια άλλη την αναρμόδια εμπλοκή της διοίκησης του ΚέντρουΠρόληψης στο επιστημονικό έργο, αλλοιώνοντάς το, υποβαθμίζοντάς το, μέχρικαι υποβάλλοντας σε κινδύνους ασφαλείας τους συμμετέχοντες σεπαρεμβάσεις.Στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψηςεπιστημονικός επόπτης των δομών / αστικών εταιρειών θεωρείται ο ΟΚΑΝΑ.Εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης και το πανελλαδικό ΣωματείοΕργαζομένων τον κρατούν εγγράφως ενήμερο -από τον Νοέμβριο του 2016-όπως και τα αρμόδια Υπουργεία -από τον Μάρτιο του 2017- ζητώντας τηνπαρέμβασή τους, χωρίς αποτέλεσμα.

Η τελευταία επιστολή του Σωματείου μεσυνημμένο ιστορικό 74 σελίδων στάλθηκε στον ΟΚΑΝΑ και στα Υπουργεία στις28/11/2017, ξανά δίχως αποτέλεσμα.Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συνεχίσουν απρόσκοπτα και μεεπιστημονική εγκυρότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβάσειςπρόληψης στη Θεσπρωτία.

Δεδομένου και του όλου θεσμικού πλαισίουλειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, που η κυβέρνηση δεν το έχειαλλάξει, παρά τις εξαγγελίες της, και που συνιστά τη βάση των πολλώνεπιμέρους προβλημάτων, της μη αντιμετώπισής τους και της επιδείνωσής τους,με αποτέλεσμα εν έτει 2018 και εν μέσω κρίσης να μην υπάρχει έναςσυγκροτημένος, ενιαίος και δημόσιος πυλώνας πρόληψης των εξαρτήσεων στηχώρα μας,

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

– Τι προτίθενται να πράξουν για την εξομάλυνση της λειτουργίας του ΚέντρουΠρόληψης Θεσπρωτίας και τη στήριξη της κοινότητας με παρεμβάσειςπρόληψης των εξαρτήσεων.

-Τι προτίθενται να πράξουν για την αναγκαία νομοθετική αλλαγή του θεσμικούπλαισίου της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης».

In this article

Join the Conversation