Επίσημο αίτημα της Ελλάδος για να αφαιρεθεί η λέξη “Τσαμουριά” από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας

Γράφει ο Η.Μ H Ελλάδα ζήτησε επίσημα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, να αφαιρεθεί η λέξη “Τσαμουριά” από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, καθώς και οι χάρτες, που δείχνουν...

Γράφει ο Η.Μ

H Ελλάδα ζήτησε επίσημα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, να αφαιρεθεί η λέξη “Τσαμουριά” από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, καθώς και οι χάρτες, που δείχνουν ελληνικές περιοχές ως αλβανικές!

Τονίζεται ότι η Ελλάδα, δεν αποδέχεται την ύπαρξη “Τσάμικου” προβλήματος . Να σημειωθεί ότι τα σχολικά βιβλία γεωγραφίας, που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία -μεταξύ τους και οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων- συνεχίζουν να περιλαμβάνουν το κεφάλαιο “Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα”.

Ως “αλβανικές περιοχές” αναφέρονται η δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη η Ήπειρος, ως “Τσαμουριά”. Η αλβανική πλευρά δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή, παρά τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων Παιδείας. Αντίθετα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, ως δείγμα “καλής θέλησης” απέναντι στους γείτονες.

Το γεγονός αποδεικνύει την μονόπλευρη τήρηση της συμφωνίας. Η Ελλάδα έσβησε από τα σχολικά της βιβλία τη μνήμη ενός ζωντανού τμήματος του Ελληνισμού, ενώ τα Τίρανα συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ανύπαρκτες αξιώσεις που προσβάλλουν την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας, περιλαμβάνονται και ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της “αλβανικής περιοχής της “Τσαμουριάς” στην Ελλάδα το 1913, με την παράθεση πολιτικού χάρτη των αλβανικών περιοχών.

Καταγράφονται αυθαίρετα στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό “αλύτρωτων αλβανικών περιοχών”, μεταξύ των οποίων και η “Τσαμουριά”. Υπάρχει και ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις “αλβανικές περιοχές της Ελλάδας” με φωτογραφίες από Παραμυθιά,  Ηγουμενίτσα και Πάργα.

Υπάρχει επομένως μια σαφής αλυτρωτική επίθεση κατά της Ελλάδας, που κανένα κράτος με λίγη σοβαρότητα δεν θα επέτρεπε. Άλλωστε, πρόκειται για ένα γεγονός επαναλαμβανόμενο, παρά τις υποσχέσεις περί συμμόρφωσης.

In this article

Join the Conversation