Στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, η Φιλαρμονική του Φ.Ο.Π

Το Σάββατο 3 Μαρτίου, η Φιλαρμονική του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς διοργανώνει μια εκπαιδευτική- ενημερωτική εκδρομή για τους μαθητές της με τους συνοδούς τους στην Κέρκυρα για να επισκεφτεί...

Το Σάββατο 3 Μαρτίου, η Φιλαρμονική του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς διοργανώνει μια εκπαιδευτική- ενημερωτική εκδρομή για τους μαθητές της με τους συνοδούς τους στην Κέρκυρα για να επισκεφτεί την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, γνωστή ως Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας, καθώς και το μουσείο της.

Τα παιδιά της φιλαρμονικής θα παρακολουθήσουν την τελική πρόβα της μπαντίνας της φιλαρμονικής της Κέρκυρας στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.Η Παλαιά Φιλαρμονική διαθέτει Μουσείο Μουσικής της Φιλαρμονικής που άνοιξε για το κοινό το 2010 και το οποίο θα επισκεφτούμε.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

H Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (γνωστή και ως «Παλαιά Φιλαρμονική») ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Παρά τις ποικίλες δραστηριότητες της Φιλαρμονικής, το λαοφιλέστερο από τα μουσικά σχήματά της παραμένει η μπάντα.

Πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1841 και υπήρξε εξαρχής το δημοφιλέστερο μουσικό συνολό της. Αυτή πρωτοαπέδωσε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο το 1864 και αυτή παιάνισε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του και αυτή παιάνισε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 τον “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΥΜΝΟ”. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας έχει ξεκινήσει σειρά δράσεων με σκοπό τη διεύρυνση των μουσικών δραστηριοτήτων της. Εκτός από την μπάντα της, η Φιλαρμονική διατηρεί πλέον συμφωνική ορχήστρα και έχει ενεργοποιήσει πλήρως τη διδασκαλία εγχόρδων και πιάνου.

Η μπαντίνα της, επίσης, προσφέρει την ευκαιρία στους εκκολαπτόμενους μουσικούς να συμμετάσχουν από μικρή ηλικία σε ένα μουσικό σύνολο. Κάθε χρόνο 100-150 νέοι μαθητές εγγράφονται στις σχολές της για να διδαχθούν μουσική.Πολλές οι διακρίσεις και τα βραβεία της και με σημαντικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη με πρωτοβουλία του Φ.Ο.Π. και του αρχιμουσικού μας Κ.Δελλή.

In this article

Join the Conversation