Άγιος Διάδοχος Φωτικής: Μεταφέρεται ο εορτασμός του μεγάλου Πατέρα της ορθόδοξης εκκλησίαςς μας

Μεταφέρεται ο εορτασμός του μεγάλου Πατέρα της ορθόδοξης εκκλησιάς μας, του Άγιου Διαδόχου Φωτικής, λόγω Μεγάλης εβδομάς. Αντι της 29ης Μαρτίου, ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του...

Μεταφέρεται ο εορτασμός του μεγάλου Πατέρα της ορθόδοξης εκκλησιάς μας, του Άγιου Διαδόχου Φωτικής, λόγω Μεγάλης εβδομάς.

Αντι της 29ης Μαρτίου, ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Θωμά, ως εξής:

Στις 14 Απριλίου,  στις 19:00 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας, στον Ναό του Αγίου Αναστασίου στα Σαμέτια Παραμυθιάς.

Την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου, στις 07.30 (ημέρα της εορτής) θα τελεσθεί ο Όρθρος, Αρτοκλασία και στην συνέχεια Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος Διάδοχος, επίσκοπος Φωτικής της Παλαιάς Ηπείρου, έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. και είχε το χάρισμα της ευγλωττίας, αλλά και της συναρπαστικής συγγραφής. Κείμενα του διδάσκονται στις θεολογικές σχολές ενώ «Τα Εκατό γνωστικά ασκητικά κεφάλαια» πού έγραψε, διαβάζονταν με απληστία από τους μοναχούς. Επίσης έγραψε και αλλά, όπως την «Όραση» και «Λόγος στην Ανάληψη του Κυρίου».

Ο Αγιος Διάδοχος επίσκοπος Φωτικής της Ηπείρου, της σημερινής Παραμυθιάς, ήκμασε κατά τον 5ο αιώνα. Είναι εκπληκτικό το πως ένας τόσο μεγάλος θεολόγος και νηπτικός πατέρας είναι τόσο λίγο γνωστός, παρ’ ότι ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, κατά τους αγώνες του υπέρ του Ησυχασμού και της μυστικής του θεολογίας, παραπέμπει αρκετές φορές στον άγιο Διάδοχο.

In this article

Join the Conversation