Ο Μάριος Κάτσης για την συμφωνία με τα Σκόπια

Ας δούμε λοιπόν όλοι μαζί, τι συμβαίνει μέχρι σήμερα όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας:

1) 140 χώρες (μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) αναγνωρίζουν τη FYROM με την ονομασία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (σκέτο) όπως γράφει στο σημερινό Σύνταγμά της.

2) Ενδεικτικά, κάποιος «πατριώτης» που περνάει στη Γευγελή κάθε Πέμπτη με λεωφορείο που φεύγει από το Λευκό Πύργο για να πάει στο Καζίνο να παίξει, βλέπει την πινακίδα στη φωτο #2, ακριβώς εκεί που είναι τα σύνορα των 2 κρατών.

3) Κάποιος ξενοδόχος, ή ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων δωματίων(π.χ στη Χαλκιδική, στους Παξούς, στα Σύβοτα και αλλου φυσικά) κλείνει δωμάτια στους γείτονες, χρησιμοποιεί διαβατήρια και ταυτότητες οπως στη ΦΩΤΟ #1 και #3, που αναφέρουν τη Χώρα ως Μακεδονια(σκετο) και τον λαό της ως Μακεδόνες( παλι σκετο). Το δε ελληνικό κράτος, επικυρώνει 23 χρόνια τώρα, με απλή υπογραφή από τα τελωνεία του, τετοια έγγραφα , αφού με την ενδιάμεση συμφωνία επι Παπανδρέου το 1995, αποδεχτήκαμε ως ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας ΜΟΝΟ για την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ και όχι για το εσωτερικό της. Γι’ αυτό και το συνταγμα τους λεει σκετο Δημοκρατία της Μακεδονίας σήμερα.

4) στη ΦΩΤΟ #4, το εθνικό κεφάλαιο για τη δεξιά παράταξη, και «πολιτικός πατέρας» για πολλούς από τους σημερινούς βουλευτές της ΝΔ Ευάγγελος Αβερωφ, από τα πρακτικά της Βουλης το 1959, αποδέχεται γλώσσα, γραμματική, συντακτικό και εθνικότητα στην σημερινή πρωτεύουσα τους, τα Σκοπια.

5) φυσικά, τα ελληνικά βιβλία της γεωγραφίας που διδάσκονταν την εποχή της Χούντας, όπως φαίνεται στις ΦΩΤΟ #4,#5 και #6, αποτυπώνεται η σύσταση της Γιουγκοσλαβίας με κρατίδια εκ των οποίων το σημερινό σκετο με το όνομα Μακεδονία και πρωτεύουσα τα Σκοπια.

6) και στη ΦΩΤΟ #8, η γιαγιά του μακεδονομάχου Αντώνη Σαμαρα, Πηνελοπη Δέλτα, στα «Μυστικά του Βαλτου», το δημοφιλέστερο ιστορικό μυθιστόρημα της νεοελληνικής γραμματείας που γράφτηκε το 1937, αναφέρει ρητά για μακεδονίτικη γλώσσα και τα χαρακτηριστικά της αλλά και των λαών που τη μιλούσαν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή τοτε.

In this article

Join the Conversation