Κοτζιάς: “Δεν κουβεντιάσαμε ποτέ το τσάμικο. Αλλο οι μεσεγγυήσεις για τις περιουσίες και άλλο οι περιουσίες των τσάμηδων”

Συνέντευξη στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7

«Δεν κουβεντιάσαμε ποτέ τσάμικο ζήτημα, ούτε θα αποδεχόμουν τέτοια συζήτηση. Αλλο πράγμα είναι οι μεσεγγυήσεις για τις περιουσίες. Μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν αλβανικές περιουσίες προ του πολέμου. Είναι άλλο πράγμα οι περιουσίες στις οποίες έγινε κατάσχεση από την ηγετική ομάδα των Τσάμηδων στην Θεσπρωτία», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7.

«Οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων είναι ως εξής: με την κήρυξη του πολέμου από την ιταλική αλβανική μοναρχία, γιατί όπως θα ξέρετε, η Αλβανία είχε συμπεριληφθεί στην ιταλική υπό την κυριαρχία του Ιταλού μονάρχη. Με την κήρυξη του πολέμου η χώρα μας προχώρησε στη μεσεγγύηση των ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών.

Μόλις τελειώσει το εμπόλεμο, αυτές, μετά από δικαστικές αποφάσεις μπορεί αλλά και μπορεί και όχι, να επιστραφούν.

Αυτές είναι ιδιοκτησίες που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους προσωρινά, μεταβατικά, ενόψει του πολέμου. Είναι πριν από τον πόλεμο. Δηλαδή την ημέρα που ξεσπάει ο πόλεμος.

Οι «τσαμικές περιουσίες» είναι περιουσίες που αφορούν το τέλος του πολέμου και για τις οποίες υπάρχουν ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, γιατί πάρα πολλοί τα μπερδεύουν ή θέλουν να τα μπερδέψουν.

Είναι άλλο πράγμα που το ελληνικό κράτος είπε «αυτή η αλβανική περιουσία, αφού είμαστε σε πόλεμο τίθεται υπό τη δική μου εγγύηση και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο εχθρός κι άμα τελειώσει ο πόλεμος θα δούμε πώς θα την αποδώσουμε ή όχι στον εχθρό και είναι άλλο πράγμα οι περιουσίες που έγινε κατάσχεση για συνεργασία με τον εχθρό, δηλαδή με το γερμανικό ναζισμό και ιταλικό φασισμό, από την ηγετική ομάδα των «Τσάμηδων», κυρία στη Θεσπρωτία».

In this article

Join the Conversation